Онлайн бизнес по време на инфлационни периоди

За новата реалност на онлайн бизнеса в условия на растяща инфлация разказва Христо Бабриков, основател на Humerson

Онлайн бизнес по време на инфлационни периоди | StandartNews.com

В днешния ни разговор за новата реалност на онлайн бизнеса в условия на растяща инфлация сме поканили Христо Бабриков, представител на рекламния бранш в интернет. Той е основател на SEO агенция Humerson и вече няколко години работи с голям набор от фирми от различен ранг, обем и ниши, поради което има доста широк поглед върху случващото се в интернет търговията в момента.

- Здравей, Христо. Благодаря, че се отзова на нашата покана  за този разговор. Моля те, представи се на аудиторията ни накратко, и след това ще преминем към основната ни тема днес – онлайн бизнес по време на инфлационни периоди.

- Здравейте. Казвам се Христо Бабриков и съм основател на SEO агенция Humerson. Официално тя оперира на пазара от 2020-та година, но работя в сферата от много отдавна и  смея да кажа, че имам сравнително широк и обективен поглед към начина, по който се развиваше бизнесът преди и сега, в условия на нарастваща инфлация. Инфлационните сътресения вече се усещат драстично от всички колеги и взаимно свързани бизнеси от гилдията. Причината е, че инфлацията няма как да не постави в риск и нашата дейност. Ние представляваме един основен елемент в перото от разходите на онлайн търговците. Първосигналното решение за всеки онлайн търговец е да съкрати разходите за маркетинг и реклама, което в краткосрочен план може да изглежда печеливш ход, но в дългосрочен е точно обратното.

- Разбирам. Говориш така сякаш наистина онлайн търговията търпи не просто промени, но е застрашена от инфлацията. Наистина ли инфлацията я има и в електронната търговия, та до скоро тя беше в разцвета си, особено у нас?

- Не само, че я има, но цифрите в много отрасли говорят сами. Например, по последни данни на НСИ покачването на цените през април 2022 спрямо април 2021 е осезаемо за сектор нехранително стоки – 13.6%, в обувната сфера ръстът е 5.7. Най-сериозният инфлационен ръст на цените обаче е при транспорта 28.6%, което създава допълнителни сътресения и намаляване на маржовете за онлайн търговците. Част от онлайн магазините, на които бизнес модела им е базиран върху по-нисък % марж, нямат много опции, освен да придадат повишението на цените върху потребителите, независимо дали това е здравословно решение за бизнеса.

За търговеца предстоящите дни, всъщност, по мнение ще са дори не месеци, а години, поне 2-3, също няма да са леки. Проблемите за онлайн бизнеса са няколко. Първо, както вече споменах, високите разходи за транспорт. Второ, има сериозно прекъсване в някои елементи от веригата на доставките, има бизнеси които чакат от месеци да заредят стока, складовете са празни. Трето, много търговци продължават да са притиснати от драстично по-евтините алтернативни стоки с китайски произход. И четвърто – разходите се увеличават и невинаги бизнесът взема правилно решение относно тяхното намаляване.

- А какво е правилното решение?

Като човек, който движи развитието на различни бизнеси в интернет смея да твърдя, че те за тях в момента е наложително да действат спрямо обстановката. С други думи, няма единно решение, което да работи за всеки един вид бизнес и неговото макроикономическо състояние. При взимането на решение  трябва да се вземат под предвид няколко важни неща като: цикличност на бизнес, мащаб, марж на предлаганите стоки, етап на развитието на бизнеса. Най-правилното решение за всеки бизнес е да се опита да предаде инфлацията на крайните клиенти. Вече тук седи въпросът как те ще реагират на по-високите цени. Анализите могат да покажат, че за даден бизнес е по-добре да не увеличава цените, което ще доведе до по-ниски маржове, но това да бъде правилен ход в дългосрочен план.

От друга страна, повишаването на цените означава една компания да остане конкурентноспособна. Защото самата конкурентоспособност зависи не само от качеството на продукцията и имиджа на компанията, но и от актуалните условия на пазара. И не на последно място, бизнесът трябва да продължава да се развива. Той не трябва в никакъв случай да прави спестяванията от ресурсите, предназначени за това развитие. А за онлайн бизнеса пътят на развитието е силно зависим от следните оперативни и постоянно извършващи се дейности: дигитален маркетинг, маркетинга в социалните мрежи, техническата поддръжка и разбира се, SEO оптимизация. Ако фирмите не повишават паричните си потоци, ще изостанат значително спрямо преките конкуренти като бюджет за маркетинг, което никога не води до дългосрочни положителни ефекти за бизнеса.

- Тази препоръка за всички онлайн търговци ли важи или има бизнеси, които са сравнително защитени от инфлацията?

- По-скоро за всички. Но, да, има и така да се каже сравнително устойчиви бизнеси и в ситуация на рецесия, инфлация, та дори и икономически период със силна турболенция. Това са компаниите, чиято сфера на дейност са стоките от първа необходимост. Тези продукти не променят стойността на търсенето си дори при сериозен спад в покупателната способност. Говорим за хранителни стоки, лекарствени продукти, някои видове услуги и други. Но и за тях е важно да се придържат към някои основополагащи се принципи на икономическо поведение по време на инфлация.

- Какви са тези принципи?

- Става дума за тествани и работещи стратегии за възстановяване на устойчивостта по време на икономически трусове. Да се върнем обратно към препоръката онлайн бизнесът да продължава да инвестира в реклама. Това е важно и за първата препоръка, а тя е компанията да излезе от образа на обикновен търговец, а да се превърне в бранд. Когато марката е разпознаваема, ценена и дори подкрепяна от лоялните си потребители, при едно повишаване на цените в следствие на инфлацията, тези потребители няма да се откажат от нея. Напротив – в условия на поголовно покачващите се цени, лоялните потребители ще се чувстват още по-сигурни в избора си. Този избор е информиран, а не спонтанно изграден. Тези потребители вярват в бранда, а брандът има отлична репутация, която съществува независимо от икономическите събития. Бизнесите със силни марки, които могат да предадат инфлацията на крайния потребител, без да го изгубят. Друга възможност, от която могат да се възползват онлайн търговците е поддържането на стабилен запас от стоки. Целта е, разбира се, да отговарят подобаващо на търсенето и то навреме, но и да спестят от повишаващите се цени на транспорта.

- Благодаря ти, Христо! Наистина беше много полезно и някак си обнадеждаващо за бизнеса да чуем тези насоки и препоръки. С какво пожелание ще завършиш обръщението си към тях.

- Ще пожелая най-вече стабилност, но и инициативност на бизнесите. Ще мотивирам и онези, които тепърва желаят да стартират бизнес, но са притеснени от сегашната икономическа обстановка. Инфлацията не бива да ги спира, а напротив – да ги стимулира да са по-внимателни и аналитични във вземането на всяко решение. Вероятно дори сега е отличен момент за тях да се научат и да разберат, че в бизнеса всяка стъпка е важна и ключова. А без да анализираме нейните евентуални последици, новосъздадените възможности, рискове и предимства, не бива да я предприемаме изобщо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай