Неделя,

Не купувайте вино от сергии и паркинги

От: Стела Стоянова -
1021
Не купувайте вино от сергии и паркинги
A
A
A

Красимир Коев е председател на Изпълнителната агенция по лозята и виното. За качеството на българс-кия алкохол, за това как да изберем вино за празниците и за това какви пазари си възвърнаха предприятията ни, той разговаря със "Стандарт".

  • Продаваме питиета на Русия, Африка и Китай
  • Напитките ни са равни по качество на вносните, но са на по-ниска цена, казва Красимир Коев

- Господин Коев, на дискусията на "Стандарт" "Да на българската храна" Вие споменахте, че от 120 милио-на литра вино, което се изпива у нас, едва 5 милиона са вносни. Как се постигна това - по-качествено ли ста-на виното ни, или имаше някакви административни мерки?

- Административните мерки се свеждат само до това, да се контролира всичко, което постъпи на терито-рията на страната и да се види дали виното, произведено в държава от ЕС или извън него, отговаря на всич-ки качествени показатели и дали е безопасен продукт. А това, че малко количество вино е вносно, това е атестат за българското вино. Защото в крайна сметка като качество и като цени то е в пъти по-качествено от другите вина, които пристигат на българския пазар. Нашите вина не отстъпват като качество на онези, които пристигат от чужбина, но в ценово отношение са по-достъпни. Българинът премина това залитане - непре-менно да пробваме нещо вносно, установи, че като цяло българското вино е много по-добро и в момента консумацията на вносни вина е под 5 на сто в страната. Само за справка ще дам Франция, лидера в световно-то винопроизводство - 48 на сто от консумацията там са вина, произведени извън нейната територия.

- А какво се случва с некачествените вина, които идват у нас от чужбина?

- Те веднага попадат под санкция - или биват изтеглени от магазините, или се налага глоба на вносителя. Много зависи какво е нарушението и какви са установените несъответствия в самото вино. Ако касае някак-ви физико-химични показатели, виното автоматично се изтегля от пазара. А предписанието към вносителя е или да го дестилира, или да го върне там, откъдето го е получил. Но в никакъв случай такова вино не попада в магазинната мрежа - нямаме такъв случай.

- А как се позиционира българското вино на международния пазар - разширява ли се търсенето му?

- Общо-взето, при изключително високата конкуренция като качество и цени, нашето вино не отстъпва по никакъв начин на световните винопроизводители - Франция, Италия, Аржентина, Чили. Напоследък нов па-зар за нас е Африка, където има инвазия на български вина. Поръчките не са единични и до края на годината мисля, че ще изнесем около 500 000 литра вино за Африка. Увеличаваме също виното, което изнасяме за страните от Западна и Централна Европа, за Китай. Не можем да изпаднем в еуфория, че сме износители с огромен дял, но в крайна сметка увеличаваме изнесените количества от предходната година, макар и с про-цент-два.

- Доколкото знам, увеличаваме дела си и в Русия?

- В Русия ситуацията е следната - до преди десетина години България бе представена от вина, които бяха в най-ниския ценови сегмент, но там в количествено отношение бяхме с много добри позиции. В момента България изнася продукти от изключително високо качество за Руската федерация. Тези обеми, които са из-насяни преди десетина години, сега са доста по-малко - може би два или три пъти, но това, които самите ви-нопроизводители печелят, е може би три или четири пъти повече и нашите винопроизводители работят с много по-добра печалба.

- Наближават празници. Как да избираме виното, което да сложим на трапезата?

- Ако е от търговската мрежа, независимо дали е от големи търговски вериги или малки магазини, абсо-лютно всичко, което е попаднало там, е контролирано и проверено. Съветваме обаче потребителите да не посягат към вина, които са домашно производство и се продават на съмнителни места. Говоря за пазарите, за паркинги между кварталите или населените места. Въобще за места, където не знаете в какви условия е произведено и съхранявано това вино. И най-калпавата ракия или вино заводско производство са по-безопасни от най-добрите домашни. Не си разваляйте празниците, като купите за един лев по-евтино бутилка ви-но,тъй като не знаете какви неприятности може да ви донесе това. И най-вече - не си увреждайте здравето.

- А коя цена ни гарантира, че пием наистина вино от грозде, а не така наречената на жаргон "втора цед-ка"?

- Вторите и третите цедки останаха в миналото. Първо, защото контролът е доста засилен, а второ, защото гроздето е на такива ниски и достъпни цени, че не си заслужава човек да си създава главоболия и неприят-ности. Всяка една апаратура вече хваща дали си вложил вода, която не е от гроздовия сок, дали си вложил оцветители. Глобите са изключително високи - тръгват от 5000 до 100 000 лева. Няма смисъл да си вземаш беля на главата, затова че ще продадеш примерно 1000 бутилки от нещо, за което винаги ще се разбере.

- Какво вино предпочита българинът - бяло или червено?

- Понеже сега сме в зимните месеци, червеното вино има по-висок дял, но ми прави впечатление, че през лятото неговата консумация също е с много висок пазарен дял. Около 45 на сто е делът на белите вина и ро-зето спрямо червените.

- Успява ли виното да измести ракията като традиционна напитка на българина?

- Говорят дори и за бирата, че започва да измества ракията. Що се отнася до виното, сега има увеличение на изпитото вино. Имайте предвид, че до един тон добито грозде всеки у нас може да консумира вино и ра-кия - няма право да ги продава, но може да ги консумира.

- Българското грозде също се изнася на международния пазар. Къде изнасяме и на какви цени?

- Италия е най-големият потребител на винено грозде, Гърция, Хърватска, Чехия. Що се отнася до цените, това е въпрос на договорки, но щом нашите производители продават там, значи са доволни от цените, които получават.

- Има ли още някакви мерки, които трябва да се вземат за бранша?

- Това, което трябва да направи държавата, го е свършила. Осигурени са 134 милиона лева за този програ-мен период. Тези пари могат да бъдат за засаждане на нови лозя, за инвестиции в предприятията, има мяр-ка за застраховане на реколтата, както и за рекламиране на българското вино на пазарите в страни извън ЕС. Тя ще заработи от февруари догодина и се надяваме винопроизводителите да се възползват от нея.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички