Четвъртък,

Най-сетне! 6100 евро от държавата, ако си купиш нов автомобил

От: Стандарт -
807
Най-сетне! 6100 евро от държавата, ако си купиш нов автомобил
A
A
A

Всеки, който си купи нов електромобил, ще бъде стимулиран с около 6140 евро. Това е към 20% от цената ка колата, разкри по Нова тв Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите.

120 милиона лева са предвидени за общините, за да подменят уредите си за отопление, а общо 400 млн. щ бъдат използвани за подобряване на качеството на въздуха. Важно е какво дишаме, какво пием и с какво се храним, заяви Сандов.

Той коментира и строежите върху плажовете по Черноморието.

„Ние сме в заварено положение. Строежите ще бъдат преразгледани. Някой е продал части от българските плажове, а това е против конституцията. Вероятно ще се наложи държавата да изкупува обратно части от плажовете.“

Относно строежите на 100 метра от морския бряг той каза, че тези, които са с неизрядни документи, ще бъдат спирани. Като пример посочи „подпорната стена” на Алепу, която се оказа проект на хотел. „Той не само ще бъде прекратен, но ще трябва да бъде и рекултивиран. Това е едно от нещата, които съм поставил като задача”, добави той.

Борислав Сандов се надява магистрала „Струма” да бъде изведена от Кресненското дефиле. „Опитът на предходни правителства да изградят магистрала в тази част на дефилето на практика възпира реализацията на този проект. Според европейските изисквания по отношение на опазването на околната среда е недопустимо на такова място да се изгражда подобен инфраструктурен проект”, посочи той.

Вицепремиерът допълни още, че разговорът за „Струма” тепърва предстои. Сандов е в комуникация с Гроздан Караджов, за да се намери най-доброто решение по темата. „Последното, което беше предложено от правителството на ГЕРБ, беше с финансиране от страна на държавата да се изгради тази част от трасето. Това мисля, че твърде много би натоварило българските граждани. Ние имаме възможност да финализираме магистралата с европейско финансиране”, каза още Сандов.

В случай че магистралата заобиколи Кресненското дефиле, вицепремиерът по климатичните политики посочи, че евентуално оскъпяване е въпрос на разчети. „Има два варианта. Мисля, че единият вече е изоставен - за прокопаването на дълъг тунел. Но това, което последно е обсъждано, включително по времето на ГЕРБ, е магистралата да минава по склоновете на Пирин. Мисля, че това не би оскъпило много проекта. Освен това, ще има допълнителни ползи за местните хора”, уточни министърът.

Сандов се надява в скоро време да се стигне до яснота и решение относно магистралата. Вече има оценка за въздействие върху околната среда. „След това вече да се тръгне по самата процедура, финансиране и изграждането на тази част от трасето. „Струма” би била полезна за всички”, добави вицепремиерът.

Коментар той направи и за най-застрашените от наводнение райони в страната. „Отговорността в голяма степен е размита, тъй като управлението на язовирите зависи от няколко институции. МОСВ следи водния поток и нивата, за да предотвратим преливане или недостатъчен обем”, заяви Сандов.

Той алармира, че има сериозен проблем със стената на язовир „Огоста”. „Ако се стигне до сериозна ситуация, град Монтана е застрашен от доста сериозна приливна вълна. Премиерът обърна внимание на това и са предприети действия. Надявам се да направим всичко възможно да не се допускат инциденти като този в Бисер. Трябва да имаме разбиране, че добрата координация между институциите ще даде сигурност”, категоричен е екоминистърът.  

Министърът има идея пластмасовите бутилки да бъдат връщани във вендинг машина срещу пари. „Ние опитваме в рамките на тази година да започнем поне пилотни проекти. Водим разговори с различни организации и хора. През тази седмица ще трябва да представим план”, каза Сандов. Такъв тип машини ще бъде предложено да се разположат в големи хранителни вериги или на удобни места.

Цената на върната стара бутилка ще се определи от властта. Ако бъде решено, че добавената стойност ще бъде 20 ст., тя може да струва и 20 ст. „Сега като производствена такса е около 0,3 ст. Това на практика задръства депата за отпадъци”, обясни той.  

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията