Най-ниски цени на горивата у нас, кое може да наруши хармонията

Цена на горивата от 4 лв. за литър е абсурдно висока на този етап

Най-ниски цени на горивата у нас, кое може да наруши хармонията | StandartNews.com

Не сме обещавали да държим цените на ниско ниво, тъй като това не зависи само от нас. Подобно заявление е политическо говорене, заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев.

Коментарът му бе деликатно насочен към вчерашните думи на премиера Кирил Петков, че България е с най-ниските цени на горивата в Европа и е получил уверение от бранша, че ще направят така, че потребителите у нас да продължат се ползват с "тези най-ниски цени".

„Цена на горивата от 4 лв. за литър е абсурдно висока на този етап. При сегашната цена е драстично свито потреблението, а ако тя скочи над 4 лв., би замрял транспортът”, коментира още Андрей Делчев по повод прогнози, разпространявани в медии.

„Ние имаме най-ниските цени в ЕС”, увери Делчев най-лошият сценарий, който да сполети България по отношение цените на бензина на колонките, е евентуалното спиране на вноса на руски суров петрол.

Ние сме национално отговорни компании. Правим всичко възможно, за да може кризата, през която минава държавата, да бъде по-лесно приета от хората, увери пред БНТ Светослав Бенчев от БПГА.

Той заяви, че картел в сектора никога не е имало. „Ние сме едни от най-проверяваните сектори. Винаги сме спазвали законодателството и ще продължим да го правим“.

Бенчев припомни, че в Полша, където руският нефт достига по тръбопровод, цената е с 20 ст. по-висока от рафинерията в Бургас.

Петролните продукти са борсови суровини. Те не се съобразяват със заплатите, които хората получават в една или друга държава. Проблемът не е, че горивото е скъпо, а че заплатите са малки. Ние сме индустриална асоциация и отговаряме за това, което се случва в сектора, обясни Бенчев.

И показа графика, според която цената на горивата в България от 24 февруари до 14 април е била по-ниска от тази в Гърция. „В Гърция имаше скокове на цената както на едро, така и на дребно. И ние не отразихме в България. Ние не отразихме тези 120-130 долара за барел“, посочи той.

Призна, че цените вървят нагоре, но не толкова, колкото в Западна Европа, Гърция и Румъния. Бензинът и дизелът, по думите му, са поскъпнали с около 20%.

Печалбата в сектора в момента е съвсем минимална. През цялото време се опитваме да поддържаме цени, които позволяват на българите да продължат своя живот. Но да не бъркаме марж с печалба. С марж ние покриваме разходите, които при нас също са се увеличили – електричество, складове, рафинерия, бензиностанции, заплати за хората, посочи още Светослав Бенчев.

И изрази надежда да не се стига до налагане на ембарго върху руските продукти. Ако това се случи, цените трайно ще се увеличат с 50-60 ст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай