Най-губещите сектори от коронавируса

Сред тях са туризъм, алкохол и резервни части

Най-губещите сектори от коронавируса | StandartNews.com

5 са основните глобални сектори, които вече са засегнати от коронавируса, според експертите на Moody's analytics, цитирани от Инфосток.

 

  1. Доставките на резервни части

Много компании бяха принудени да преустановят производството в китайските си предприятия поради ограниченията за влизане, наложени от Китай във връзка с избухването на вируса.

По-специално, Airbus спря производството си в пристанищния град Тиендзин. Заводът в този град произвежда около шест A320s на месец, така че спирането може да окаже значително отрицателно въздействие върху работата на многонационалната европейска компанията.

Има и други компании, които бяха принудени да предприемат подобни мерки, сред които Toyota, General Motors и Volkswagen.

Ефектът от коронавирус не е свързан само с Китай. Южнокорейският автомобилен производител Hyundai също спря производствените линии, заради прекъсвания на доставките за резервни части между Южна Корея и Китай.

Друг основен автомобилен производител, Honda, има три фабрики в Ухан, Китай, център за разпространение на коронавирус, които също са преустановили работа.

 

  1. Туризмът

 

През последните години броят на китайските туристи, пътуващи по света, се е увеличил драстично. И ако през 2000 г. техният брой е само 10.5 милиона, то през 2018 г. достигна 150 милиона души. Това предполага, че туризмът е една от индустриите, които са най-силно засегнати от избухването на заразата.

Коронавирусът повлия негативно на туристическите потоци, идващи за Китай, предимно за Япония, където китайските туристи съставляват 40% от всички посетители в страната и харчат най-много пари.

Много пристанища за круизни кораби от Китай са затворени, докато пътниците не преминат проверка за наличие на вируса.

Royal Caribbean, една от най-големите круизни компании, отмени осем пътувания до Китай. Компанията не допуска на своите кораби пътници, които са били в Китай или Хонконг през последните 15 дни. Такива ограничения ще струват на компанията най-малко 50 милиона долара.

Туристическият сектор в Тайланд също е изложен на риск. Икономиката на страната е в затруднено положение, а китайските туристи дават на икономиката на страната до 4% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Други популярни туристически дестинации като Бали също понасят отрицателното въздействие на коронавируса. Асоциацията на туристическите агенции в Индонезия обяви, че 10 000 китайски туристи са отменили пътуването си до Бали само за един ден.

Паралелно с това страдат и авиокомпаниите, които също отчитат намаляване на пътническия трафик. Освен това, много авиокомпаниите са били принудени да отменят или да ограничат полети си до и от Китай. Например Cathay Pacific намали броя на полетите си до Китай с 90%. Авиокомпанията поиска 27 000 служители да вземат неплатен отпуск за три седмици, за да може компанията да се справи с кризата.

Друга индустрия, свързана с туризма, са хотели. Те също търпят загуби, тъй като туристите отменят пътуванията си, следователно резервациите в хотелите се анулират.

 

  1. Индустрията за красота

 

Експертите на UBS Bank отбелязват, че индустрията за красота може да бъде застрашена от сериозна криза заради избухване на коронавируса. Известно е, че този сектор е силно зависим от купувачите на дребно, а това от своя страна означава, че китайският пазар представлява значителен дял от бизнеса, тъй като китайските потребители са сред най-активните в света.

Анализаторите на UBS смятат, че Estée Lauder е сред най-уязвимите към ситуацията около коронавируса, тъй като Китай допринася за половината от приходите на компанията в Азиатско-Тихоокеанския регион.

 

  1. Луксозни облекла

 

Луксозната марка Burberry, както и други от тази категория, отбелязват, че бизнесът им в Китай е в много затруднено положение, което може и да се влоши значително, ако коронавирусът не бъде овладян и продължава да се разпространява.

Според източници на компанията, 24 от 64 магазина на Burberry в континентален Китай са временно затворени заради вирусна епидемия. Анализаторите на Moody's analytics отбелязват, че отрицателното въздействие на коронавируса е върху всички луксозни продукти.

 

  1. Алкохолни напитки

 

Друг сектор, който също понася негативното влияние на епидемията, е алкохолният. Анализаторите на UBS отбелязват, че марки като Brown-Forman, Diageo, Pernod Ricard и Rémy Martin са след най-уязвимите.

В своя преглед те отбелязват, че поради намаляването на броя на международните пътувания, имасъществено намаление на покупките в Азия в магазините по летищата Duty Free, което ще се отрази негативно върху продажбите на посочените пет. Като се прибавят и протестите в Хонконг, преди избухването на епидемията, които също имаха отрицателен ефект върху продажлите на алкохол.

Анализаторите на Moody's също смятат, че разпространението на болестта ще има отрицателен ефект върху консумацията на европейски алкохолни напитки в Китай, тъй като Китай е един от най-големите пазари за тези марки.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай