Четвъртък,

Надежда Йорданова: Една от първите ни задачи е работеща КЗК

От: Екатерина Николова -
849
Надежда Йорданова: Една от първите ни задачи е работеща КЗК
A
A
A
  • Докладът на финансовото министерство насажда страх, това не помага на България
  • Трябва ни силно правителство, с което да влезем в Шенген, еврозоната и да направим съдебна реформа, казва Надежда Йорданова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

Надежда Йорданова е кандидат-депутатът на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" от 23 МИР, преференция 105. Част е от Изпълнителния съвет на "Да, България".

Надежда Йорданова е министър на правосъдието в правителството на България от декември 2021 г. до август 2022 г. Юрист с експертиза в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Отявлен защитник на каузата за дълбока съдебна реформа в страната, която да гарантира на България модерна публична администрация, в услуга на гражданите, надеждни и устойчиви институции. Народен представител в 45-ото, 46-ото НС и 48-ото НС. Като министър на правосъдието в рамките на 7 месеца тя и нейният екип работиха по 39 проекта на нормативни актове. В края на мандата й 19 бяха напълно завършени. Надежда Йорданова предприе всички законови способи за ограничаване на безотчетната власт на главния прокурор и българската прокуратура.

  • Децата ни трябва да се учат как да бъдат граждани
  • Ще защитим със закон жертвите на насилие
  • Високите цени на храните са резултат от порочни търговски практики

 

- Г-жо Йорданова, темата на деня е фалира ли държавата. Според вас застрашено ли е влизането ни в еврозоната?

- Служебното правителство се включи неуместно и вредно в предизборната кампания. Числата за държавния бюджет говорят друго - приключихме 2022-а с дефицит 3%, увеличен е резервът. Министерството на финансите не събира данъците, особено ДДС. Насаждане на страх от кризи независимо от кого, не помага на България. А унищожаването на имиджа й и на доверието на инвеститорите ще ни струва скъпо в бъдеще.

- Какво очаквате от общото явяване на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" на тези избори?

- ПП и ДБ се явяваме заедно на изборите, за да сме първа политическа сила и за да наложим реформаторски дневен ред. Да сформираме силно правителство, с което да влезем в Шенген, еврозоната и да направим съдебна реформа. Вярвам, че ГЕРБ няма да настояват имунитета на едно или друго лице да бъдат залог в този разговор. Защото върховенството на правото е евроатлантическа ценност - това означава нито един човек да не е над закона. Не е работа на политиците да казват кой е виновен, но наша работа е да направим така, че институциите да работят безпристрастно и ефективно и да решат кой е виновен и кой не. Ние ще проведем конструктивен разговор и се надявам, че ГЕРБ са готови за този разговор, защото всички ние ще плащаме липсата на политическа мъдрост.

- Какви трябва да са първите стъпки, ако направите правителство?

- Преди всичко успокояване на инфлацията и мерки, които да доведат до повишаване на доходите на българите. Изпълнение на мерките по Плана за възстановяване и устойчивост, за да случим реформите, предвидени там и да получим предвидените средства. Бързо придвижване на законодателството за приемането ни в еврозоната, защото все още това е възможно да се случи също решителни кратки крачки, за да влезем в Шенген. Има как България да бъде част от истинското сърце на Европа.

- Инфлацията е голямото предизвикателство на тези избори? Откъде дойде тя?

- Част от инфлацията се дължи на войната и поскъпналите енергоносители. Но друга част, която особено се усеща при цените на храните - на порочни търговски практики. Служебното правителство противодейства с административни мерки и фиксирани надценки, което в средносрочен план ще има негативен ефект, защото те не работят в пазарна икономика. Комисията за защита на конкуренцията, която е с изтекъл мандат, не функционира добре. Една от първите задачи на 49-ия парламент трябва да бъде да осигури една работеща КЗК. Тя има силни правомощия и може да разследва нелоялна конкуренция и картели. За цели две години - 2021-2022 г.,  КЗК е извършила само една проверка на място. Все още нямаме данни за 2022 г., но и тези, които имаме са повече от показателни. Сериозно оправомощеният орган да се бори с картелите и нелоялната конкуренция отказва да прави това. Това трябва да се промени.

- Как ще обуздаете инфлацията?

- На инфлацията се противодейства с реален икономически растеж и с действащи регулатори, за които вече казах. Растежът, за да се случи, трябва да имаме такава инвестиционна среда, която да привлича и насърчава инвеститорите и заедно с нашите български предприемачи да създават високоплатени и атрактивни работни места. Това изисква добро законодателство, добра администрация и институции, чисти от корупция и стабилна и ефективна съдебна система.

Когато говорим за правосъдна реформа и за добри закони, всъщност казваме, че искаме да гарантираме, че хората ще живеят сигурно, хладилникът им ще е пълен и да направим възможно благополучието да достигне до всеки дом. Всъщност работа на регулаторите е да осигурят бизнес по правилата от доставчика на горива до търговските вериги, без изключения, систематично и по професионален начин. Неприемливо е регулаторите да работят на кампаниен принцип или когато даден проблем се превърне във взривоопасен.

- Ще се случи ли съдебната реформа?

- Нашата формация ще отстоява съдебната реформа и в новия парламент. Отново ще търсим подкрепа от всички. Все пак върховенството на правото е основна евроатлантическа ценност. Ще видим как ще действат всички политически сили следващия парламент, които твърдят че изповядват демократичните принципи и ценности.

- Кое ще върне на хората усещането за справедливост?

- Усещането за справедливост в хората ще има тогава, когато осигурим равенство пред закона и навременна справедливост за всеки. Това означава, ако стигнеш до съдебна зала, да получиш справедливо съдебно решение, бързо и качествено. Също така означава, че когато се обръщаш към администрацията, ще си убеден, че няма да те пререди някой с връзки, а ти ще получиш твоята административна услуга бързо и качествено. Така на практика малката корупция няма да е необходима, за да ти отвори вратата за едно или за друго. Няма да имаме вдигане на полицейска палка с въпрос: "Фиш или 50 лв."

- Имахте много сериозна инициатива за домашното насилие и за придвижване на законодателството и неговото осъвременяване. Какво стана още по тази тема? Какво бе направено, какво остана да се довърши?

- Имаме изработен чудесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за домашното насилие, който предвижда поредица от мерки за повече защита, повече подкрепа на жертвите от домашно насилие и съответно за работа с насилниците, както и за превенция. Но законът не получи шанс да бъде приет - в предишния парламент не му стигнаха два гласа  на второ четене.

В 49-ия парламент трябва да постигнем широк консенсус и да го приемем, защото проблемът с насилието няма политическа окраска, а коства животи, бъдеще на жени, деца, мъже, възрастни хора, хора с увреждания. Ние сме в голям дълг спрямо тези хора и крайно време е да го изпълним. Има как жертвите от домашно насилие да бъдат защитени и да бъдат по-добре подкрепени при тяхната социализация и при справянето с бъдещето.

- Вие сте застъпник на идеята за въвеждане на гражданско образование, какво имате предвид?

- Българските деца в училище, за съжаление не получават истински познания и умения как да бъдат граждани на нашата Родина. Аз съм изумена как децата в седми клас учат сложни формули, сложни химически съединения, учат толкова сложна материя по литература, а същевременно не знаят за какво се ползва личната карта. Те на тази възраст придобиват своята първа лична карта, а с това вървят определени права, задължения, отговорности, но те не знаят това. Ето защо е много важно българските училища, освен да преподават знания по различни предмети, да учат нашите деца и как да бъдат граждани - свободни и равнопоставени, а също така и отговорни. Това трябва да се случи и със здравното образование, защото българските деца трябва да знаят как да растат здрави.

- Вие сте кандидат за народен представител от 23 МИР, какво управление липсва на София?

- София има нужда от амбициозно професионално управление, което е чисто от корупция, което ще отприщи потенциала на София и ще я преведе в 21-и век. Крайно време е да прекратим порочния модел на управление на ГЕРБ. Да сложим край на некачествените и грозни ремонти. В София има много пари, които могат и трябва да се инвестират умно. София има огромен потенциал, включително човешки, за да можем да имаме една модерна, европейска столица, каквато заслужаваме. Убедена съм, че на изборите наесен ще победим и ще започнем сериозна работа да превърнем София в един много по-уреден и приятен град за живеене.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com