Надела чертае новия курс на "Майкрософт"

Над 100 бяха кандидатите за лидерския пост в корпорацията

Надела чертае новия курс на "Майкрософт" | StandartNews.com

Пет месеца персоналът на най-голямата в света софтуерна корпорация "Майкрософт" и клоновете й в чужбина, както и хиляди фирми, зависещи от бизнеса със софтуер, очакваха да видят новия шеф на компанията. През това време вървяха проучванията и консултациите на борда на "Майкрософт", за да бъде избран най-подходящият от над стоте кандидати за поста. В средата на миналата седмица загадката получи отговор. През следващите години бъдещите посоки на развитие на софтуерните технологии ще задава Сатя Надела. Той става изпълнителен директор на компанията, в която работи от 1992 г. Досегашният изпълнителен директор Стив Балмър каза за него: "Предавам компанията в добри ръце. Уверен съм, че бъдещето на "Майкрософт" е невероятно светло".

Кой всъщност е Сатя Надела? Той е 46-годишен американец от индийски произход, роден в Хайдерабад. Придобил е първо бакалаварска степен по електроинженерство и комуникации в индийския университет в Манипал. След това заминава за САЩ, където завършва две магистърски програми - по компютърни науки в университета в Уисконсин и по бизнес администрация в Чикагския университет. Професионалната биография на Сатя Надела може да влезе в сборниците за истории на хора, които са реализирали своята американска мечта. През 22-те години, по време на които работи в "Майкрософт", Надела участва в ред важни за корпорацията проекти, като търсачката Bing, бил е шеф на звеното за сървъри и инструменти на компанията. Работил е много и по така нареченото облачно решение AZUR, което дава възможност да се съхраняват извън персоналния компютър материали "онлайн". Той е смятан за човек на основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс. Успоредно с новината за издигането на Надела за номер 1 в Макрософт се разбра, че Бил Гейтс напуска председателския пост. Той щял да остане директор, но ще се занимава повече с разработването на продукти и по-малко с административни дейности. Той обмислял да ходи на работа в "Майкрософт" минимум веднъж седмично. Надела ще се занимава предимно с административната и предприемаческата част на бизнеса, а Гейтс, напускайки Съвета на директорите, ще бъде "съветник по технологиите". Той ще се съсредоточи върху разработване на нови продукти като Windows Phone.

Решението именно Надела да заеме най-висшия пост в "Майкрософт" е интересно и показателно за курса, който ще поеме технологичният гигант в бъдеще, коментират експерти. Надела е добре познат в компанията, но не и сред потребителите, нито сред конкурентните фирми. Негов минус може да бъде и това, че няма много опит в работата с мобилните продукти на "Майкрософт", върху които вероятно ще се фокусира корпорацията в бъдеще. Мнозина продължават да смятат, че Стивън Елоп, бившият шеф на "Нокиа", който също бе спряган за най-високия пост в "Майкрософт", е щял да бъде по-добър избор. Не така мисли обаче основателят на компанията Бил Гейтс. "Във време на трансформации няма по-подходящ от Сатя Надела, който да поведе "Майкрософт". Той се е доказал като лидер с инженерни способности, бизнес визия и умение да сплотява хората. Неговата визия за това как технологията ще бъде използвана по целия свят е точно това, от което "Майкрософт" се нуждае сега, когато навлизаме в следващата фаза на иновация и растеж", подчерта Бил Гейтс след назначението на Надела. Надела пък коментира новия си пост така: "Майкрософт" е една от малкото компании, които правят революция в света на технологиите. За мен няма по-голяма чест от това да бъда лидер на компанията. Възможностите пред "Майкрософт" са необятни, но за да ги използваме, трябва да сме съсредоточени, да се развиваме по-бързо и да продължим да се променяме. Голяма част от работата ми ще бъде да увелича нашата способност да предлагаме иновативни продукти на нашите клиенти по-бързо".

В първия ден след поемането на поста Сатя Надела изпрати писмо с едно и също съдържание до всички служители в "Майкрософт". В този текст той обясни защо според него "Майкрософт" е изключителна компания и накъде тя трябва да се насочи в бъдеще. Надела предупреди: "Докато се радваме на големите си успехи, ние си оставаме жадни за още по-големи постижения. Нашата индустрия не уважава традицията, а само иновациите". Той сподели също и най-важната част от своя план за бъдещето на компанията. Каза, че е поискал от Бил Гейтс да помага повече, отколкото през последните години. Много важно за новия лидер на софтуерния гигант е компанията да насочи вниманието си към това, което прави най-добре. "Ние трябва приоритетно да се концентрираме върху нашата ценност да даваме възможност на клиентите ни и организациите да правят повече неща", убеден е Надела.

Надела е женен и има три деца - син и две дъщери. Обича да чете американска и индийска поезия, както и да играе крикет.

Заплата от $1,2 млн. и бонуси до 300 процента

Основната заплата на новия лидер на "Майкрософт" ще бъде със 70 процента по-висока от възнаграждението на предшественика му Стив Балмър, разкри в. "Таймс ъф Индия". Авторитетният индийски вестник, както и другите медии в Индия, реагираха с еуфория и гордост на новината, че сънародникът им Сатя Надела става шеф на най-голямата в света софтуерна компания, чийто най-голям клон извън САЩ е в Индия. Според източници от "Майкрософт", цитирани от "Таймс оф Индия", годишната заплата на новия шеф ще бъде 1,2 милиона долара. Това е три пъти повече от заплатата на американския президент Барак Обама, която е 400 000 долара годишно. Но това не е всичко. Според програмата на "Майкрософт" за насърчаване на иновациите Надела ще взима като надбавка още до 300% от размера на заплатата си. Освен това ще получава под формата на акции още 13,2 милиона долара. А в зависимост от продажбите на акциите на компанията и индекса S&P ще има право и на допълнителни бонуси. Вече са му изплатени 50 хил. долара, колкото според преценката на корпорацията му е струвало времето и усилията, положил при преговорите за назначението му на новия пост. Досега Надела е получавал 675 000 долара годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай