Вторник,

МВФ с историческо решение

От: СТАНДАРТ -
151
МВФ с историческо решение
A
A
A

Историческо решение взе МВФ. Съветът на управителите на централни банки на Международния валутен фонд (МВФ) одобри невиждано досега разпределение на специални права на тираж (СПТ) в размер на 650 млрд. щатски долара (около 456 млрд. СПТ).

ВИЖ ОЩЕ: БНБ увеличи резервите си с 2 млрд. лева

„Това е историческо решение - най-голямото разпределение на СПТ в историята на МВФ и стимул за световната икономика в момент на безпрецедентна криза. Разпределението на СПТ ще бъде от полза за всички членове, ще отговори на дългосрочната глобална нужда от резерви, ще изгради доверие и ще насърчи устойчивостта и стабилността на световната икономика. То ще помогне особено на нашите най-уязвими държави членки, които се борят да се справят с последиците от кризата от COVID-19“, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана в прессъобщение от фонда.

Общото разпределение на СПТ ще влезе в сила на 23 август 2021 г. Новосъздадените СПТ ще бъдат предоставени на държавите членки на МВФ пропорционално на съществуващите им квоти във фонда.

"Стандарт" вече съобщи, че по този начин БНБ ще увеличи резервите си с 2 млрд. лв.

Приблизително 275 млрд. долара (СПТ на стойност от приблизително 193 милиарда) от новите средства ще бъдат предоставени на нововъзникващите пазари и развиващите се страни, включително страните с ниски доходи, съобщи още МВФ.

„Също така ще продължим да работим активно с нашите членове, за да идентифицираме жизнеспособни варианти за доброволно насочване на СПТ от по-богатите към по-бедните и по-уязвими държави членки, за да подкрепим тяхното възстановяване от пандемията и да постигнем устойчив и стабилен растеж“, обясни още Кристалина Георгиева.

Един от основните варианти е членовете, които имат силни външни позиции, доброволно да насочат част от своите СПТ към увеличаване на кредитирането за страните с ниски доходи чрез Доверителния фонд на МВФ за намаляване на бедността и растеж (PRGT). Понастоящем преференциалната подкрепа чрез инструмента PRGT е безлихвена. МВФ проучва и други възможности за подпомагане на по-бедните и уязвими страни в усилията им за възстановяване.

Възможно е да се обмисли създаването на нов доверителен фонд за устойчивост, който да улесни по-устойчивия и стабилен растеж в средносрочен план, съобщи екипът на Кристалина Георгиева.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички