Неделя,

Мъск с прогноза за световната икономика. Две изпитания

От: Иван Ангелов -
2980
Мъск с прогноза за световната икономика. Две изпитания
A
A
A

Прогнозата си за световната икономика даде най-богатият човек Илон Мъск. Пикът на инфлацията мина, но световната икономика е изправена пред лека рецесия, която може да продължи 18 месеца, каза главният изпълнителен директор на Tesla по време на годишната среща на акционерите в четвъртък, предава Bloomberg, цитирана от сайта „Бизнес новините” на бТВ.

„Тенденцията е низходяща, което предполага, че сме преминали пика на инфлацията“, продължи Мъск в централата на Tesla в Остин.

Според милиардера правенето на макроикономически прогнози е рецепта за катастрофа. Мъск базира икономическия си анализ на цените на стоките, които Tesla трябва да плати за материали, необходими за производството на електрически превозни средства.

„Имаме представа за това как се движат цените, тъй като произвеждаме милиони коли, за които се налага да купуваме суровини за месеци напред“, обясни Мъск.

През второто тримесечие на 2022 г. войната на Русия срещу Украйна и продължаващата COVID-пандемия в Китай възпрепятстваха фабриката на Tesla в Шанхай и влошиха проблемите по веригата за доставки, недостига на части и проблемите с работната сила в цялата автомобилна индустрия.

Изпълнителният директор на Tesla сподели и плановете за развитието на компанията, които имат за цел производството на 20 милиона коли на година до 2030 г., което ще се случва в 12 фабрики като всяка от тях ще прави по 1.5-2 милиона коли на година.

В момента Tesla управлява заводи за сглобяване на автомобили в Шанхай, Фремонт, (Калифорния), Остин (Тексас) и край Берлин в Германия. Освен това произвежда батерии във фабрика в Спаркс, Невада, която управлява съвместно с Panasonic.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com