Четвъртък,

Милен Велчев каза какво да се прави с бюджета. Ще има ли заеми?

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
316
Милен Велчев каза какво да се прави с бюджета. Ще има ли заеми?
A
A
A

В продължение на месец, колкото работи новото правителство, в отговор на няколкото паралелни кризи беше наложен мораториум върху цените на тока за битовите потребители, настъпи объркване с размера на пенсиите и все още държавата стои без бюджет. Очакванията са той да бъде представен следващата седмица.

Както и да се отрази закъснението в приемането на бюджета, важното е да се следи да е реалистичен, да е в помощ на бизнеса и да не се прекалява с дефицита, смята бившият финансов министър Милен Велчев.

Забавянето на бюджета е напълно нормално, ще са необходими няколко седмици да се нанесат корекции, които съответстват на политиките, заявени от новото правителство, каза Велчев пред БНТ.

Както всеки бюджет и новият трябва да бъде реалистичен и да съответства на икономическия цикъл и необходимостта от макроикономически баланси, да съдържа инструменти за подпомагане в пандемията, но не за сметка на обременяване допълнително на бъдещите поколения с нов дълг, заяви финансистът.

Няма да се разминем без теглене на заем, категорично подчерта Велчев. Много по-важно е какъв е дефицитът, който се залага - това е цифрата, която трябва да се следи, допълни той.

Възможно обяснение за желанието за актуализация е, ако не знаем колко точно ще са приходите, дали ще се увеличат с 10 или 20% от пандемията, обясни Велчев.

Аз не смятам, че сме в такава обстановка. Мисля, че икономиката е влязла във фаза на по-голяма предсказуемост и можем с достатъчна степен на точност да предскажем какви ще са приходите, обясни бившият министър на финансите.

 

Вижте всички актуални Новини


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички