Лекари и адвокати си избират осигуровките

Лекари и адвокати си избират осигуровките | StandartNews.com

До 1 февруари самоосигуряващите се граждани като адвокати и лекари с частни кабинети могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от НАП.

Срокът изтича на 31 януари, но тъй като е почивен ден, гражданите могат да подадат декларации до 1 февруари. Хората, които сами внасят осигуровките си, задължително се осигуряват във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд "Общо заболяване и майчинство". Тези, които изберат да внасят осигуровки и във фонд "Общо заболяване и майчинство", могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без безработица, трудова злополука и професионална болест) на ДОО. Другият вариант е да внасят осигуровки на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. В този случай обаче те нямат право на обезщетения в определени ситуации (например т. нар. майчински при бременност и раждане).

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец.

В 7-дневен срок от започване на трудовата дейност самоосигуряващите се определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в НАП. При прекъсване и възобновяване на дейността през календарната година не може да се променя вече избраният вид осигуряване. Декларациите се подават в офисите на НАП лично или чрез упълномощено лице или по пощата с обратна разписка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай