Купуваме мотриси на два етажа

Ще имаме ли скоро европейски влакове?

Купуваме мотриси на два етажа | StandartNews.com
  • Ще имаме ли скоро европейски влакове?
  • Брюксел одобри 32 млн. евро държавна помощ за жп превозите у нас като алтернатива на автотранспорта

Европейската комисия одобри отпускането на 32 млн. евро държавна помощ за железопътните превози в България, стана ясно в началото на тази седмица. Средствата идват чрез Механизма за възстановяване и устойчивост и са предназначени за насърчаване на преминаването от автомобилен транспорт към железопътен. С финансирането се цели да отпаднат техническите пречки пред оперативната съвместимост на железниците, тъй като превозите с тях на хора и товари са по-безвредни за околната среда. Подкрепата ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за железопътни компании за финансиране на интегрирането на Европейската система за контрол на влаковете ("ETCS") ниво 2 - част от Европейската система за управление на железопътното движение (ERTMS). Схемата ще подпомогне внедряването на ERTMS, която подобрява трансграничната железопътна оперативна съвместимост и подобрява конкурентоспособността на железопътния транспорт. Предвижда се работата да продължи до 30 април 2026 г.

  • Нови влакове

В края на април вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев подписа документацията за възлагане на обществени поръчки за доставка на нов подвижен железопътен състав. В процедурите за закупуване са заложени седем двуетажни мотриси, 35 едноетажни, 20 пуш-пул влака и 18 маневрени локомотива. В прогнозните стойности са включени доставката и 15-годишна пълна поддръжка, която да гарантира високо качество, безаварийност и непрекъснатост на пътническата услуга, както и обучение на персонал, съобщиха от министерството. Инвестицията се финансира с европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост и с бюджетни средства.

Обмисля се двуетажните влакове, които развиват максимална скорост от 160 км/ч, да се движат в крайградските зони, т.нар. S-Bahn железница. Този тип мотриси са икономически по-изгодни. Досега у нас не е имало такива. Двуетажните мотриси ще бъдат пуснати по най-натоварената жп линия София - Перник, която осигурява близо 10 на сто от целия трафик. Другата линия, по която ще вървят, е София - Своге.

Двуетажните влакове са изобретени в началото на 20-ти век и са произвеждани първоначално в Тверския вагоностроителен завод. Предназначени са за превоз на пътници към далечния Изток в Русия, но за хора е използван само 2-ри етаж, а на първия е превозван добитък. След това този тип вагони са били забравени в продължение на половин век. През съветската епоха Хрушчов многократно се опитва да ги възроди, но неуспешно. В началото на XXI век в Русия отново започват да произвеждат двуетажни влакове, които са разработени и произведени в същия Тверски вагоностроителен завод.

През 2021 г. чешката компания Skoda Transportation представи ново поколение двуетажни влакове. Те са от типа push-pull, т.е. те не включват локомотив, а само дублираща кабина, което позволява локомотивът да се постави отпред или отзад (дори в средата) на състава. Тогава от Skoda обявиха, че имат амбицията да ги продават и в други страни от Централна и Източна Европа, включително и у нас. 

Електрическите пуш-пул влакове, които България смята да купи, ще обслужват основните направления от София до Варна, Бургас, Свиленград, Русе, Кулата. Те ще се движат с максимална скорост от 200 км/ч, когато инфраструктурата ни го позволи.

Влакове от този тип се поръчват за първи път у нас. Макар че имат локомотив от двете страни, само един машинист управлява другата машина дистанционно. Обръщането на посоката на влака трябва да става за не по-малко от 4 минути, според изискванията на купувача. 

Сред изискванията на държавата са новите влакове да са снабдени със специални места за велосипеди, както и за детски колички.

За влаковете на дълги дестинации е предвидено място за кетъринг-бюфет. Те трябва да имат също челни LED дисплеи, на които да се изписва кратка информация за влака. Странични LED дисплеи пък ще дават повече информация за пътниците.

Всички влакове ще трябва да са снабдени с най-модерната спецификация на европейската бордова система за управление. Очаква се новият подвижен състав да подобри мобилността на населението чрез прехвърляне на пътуванията от индивидуален към железопътен транспорт и да позволи да бъде предоставена модерна, сигурна и комфортна услуга за пътниците по над 50% от дестинациите в страната.

Министерството на транспорта ще бъде собственик на подвижния състав. Ползвател на влаковете ще бъде изпълнителят по следващия договор за извършване на обществени превозни услуги с железопътен транспорт. Сега вагонният състав на БДЖ е на средна възраст 32 години.

  • Специално приложение 

От 2020 г. насам БДЖ въведе ново дигитално приложение, чрез което потребителите могат да проследяват в реално време местоположението на всички пътнически влакове в страната. На виртуална карта на железопътната мрежа в България се извеждат в реално време пътуващите в момента влакове с данни за местоположение, маршрут и движение. Приложението е удобна възможност клиентите на БДЖ по всяко време да са запознати с движението на влака, който ги интересува, както и да знаят за евентуално закъснение. 

Приложението е изградено като надстройка на използваната от НКЖИ системата "Ръководене и Отчитане на Влаковата Работа” и е резултат от съвместната дейност на двете дружества.

  • Посегателствата

От началото на годината има тревожна тенденция за  увеличаване на случаите на хвърляне на камъни по преминаващи влакове. През март тези случаи са се удвоили в сравнение с предходните месеци, като са регистрирани общо 10 посегателства за месеца, а от началото на годината общият брой на подобни набези е 19.

Освен хвърлянето на камъни, се наблюдава и друга възпрепятстваща движението на влаковете проява с поставяне на препятствия върху железопътните релси. От началото на годината са регистрирани общо 4 посегателства.

Подобни вандалски прояви нанасят значителни материални щети за "БДЖ - Пътнически превози” ЕООД. Най-важното измерение на тези посегателства обаче е застрашаването на сигурността на движението на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и служителите на БДЖ. "Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек!“, допълват от БДЖ. 

Ръководството на компанията предприема съвместни мерки с МВР за уведомяване на жителите в рисковите райони, където се наблюдават подобни явления, за опасностите от подобни необмислени действия. 

  • Конкурс за деца

Любопитна информация за всички любителители на железопътния транспорт е, че могат да се включат в конкурс, организиран от БДЖ. Състезанието е за детски разказ и рисунка на тема: "Моето любимо пътуване с влак“ и ще се проведе във връзка с отбелязването на 135 години от създаването на Български държавни железници, съобщиха от пресцентъра на "Холдинг БДЖ" ЕАД. В конкурса могат да участват деца до 10-годишна навършена възраст, като целта е да илюстрират и опишат със свои думи впечатленията си от своето най-любимо пътуване с влак. Избраните най-добри разкази с рисунките към тях ще бъдат публикувани в специално изработена детска книжка за Деня на детето - 1-ви юни.

Миналата година "БДЖ - Пътнически превози” ЕООД традиционно осигури безплатно пътуване на децата, които участват във Фестивала за детско медийно изкуство "Арлекин”. БДЖ подкрепя всички инициативи, чрез които се дава възможност на българските деца да разгърнат своя творчески потенциал и възможности, отбелязват от дружеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай