Къщата на Катаржина

Как най-награждаваната българска винарска изба издигна виното в култ

Къщата на Катаржина | StandartNews.com
  • Управляващият директор Цветелина Николова разкрива тайната на успешното присъствие на най-капризните пазари
  • Как най-награждаваната българска винарска изба издигна виното в култ

 

В последните месеци едно бижу в центъра на София, кой знае защо все още останало скрито за повечето погледи, привлича ценителите на виното и най-вече тези от тях, които в пълна степен могат да оценят комбинацията от прекрасно, създадено със съвършенство питие и подходящата за него храна. В този дом на виното и празничното настроение лекият градус и пикантният вкус се показва изкуство, показват се подаръци за най-изтънчените желания. Този дом на чудесата се казва La Maison de Katarzyna wine & tapas и е дело на талантливия екип, стоящ зад една от най-утвърдените български винарски изби - Катаржина Естейт.

Магазинът, който се превърна в дом

Впрочем La Maison de Katarzyna (в превод "Къщата на Катаржина") се намира в същата къща насред София, където е и търговската централа на компанията. "Името дойде с мястото, т.е. от само себе си. Идеята ни бе да създадем своеобразен "шоурум" - място където да представяме цялата колекция от наши вина, клиентът да е много по-близо до тях, да ги дегустира, да ги види, да има целия наш асортимент, който изобщо не е малък", сподели за "Стандарт" управляващ директор на Катаржина Естейт Цветелина Николова.

"Впоследствие обаче се оказа, че мястото се харесва и като винен бар, и като магазин - място, където можеш да седнеш да изпиеш чаша вино с приятели, да дегустираш тапаси. А и си остава магазин, в който се предлага абсолютно целият асортимент на Катаржина. Продаваме дори вина, които са от лимитирани серии и няма къде другаде да бъдат открити. Гурме продуктите са налице, за да може хората да ги комбинират с вината при дегустация. Отделно от това се предлагат подаръци с много стилни и интересни опаковки", казва още Николова.Според нея идеята на La Maison de Katarzyna е това да е първата и плавна стъпка към следващата цел - избата да предложи уникален по рода си винен туризъм. "Плавно, защото едно е да си винопроизводител и да присъстваш на пазара, друго е да добавиш един лукс от това да имаш собствен магазин, собствен винен бар, място където хората да могат да се докоснат най-пряко до твоите продукти, а и място където ти да им разкажеш очи-в-очи какви са идеите ти, какви са практиките за развитие на винената култура в България", разказва Цветелина Николова.

Има ли винентуризъм вусловиятана пандемия? Тук е мястото да се огледаме и ослушаме. След две години пандемия има ли туризъм изобщо? Думата "туризъм" сякаш вече звучи нелепо, дори еретично. Как да развиваш нещо, за което няма клиенти? На всички тези въпроси Николова отговаря спокойно, с професионализъм, а и с оптимизъм. "Нас това не ни притеснява, защото искаме да създадем алтернативен туризъм. Да правим нещо, което е различно от традиционните почивки по морето, по планините, карането на ски. Искаме да направим туризъм като в най-големите винарски региони, като напр. Южна Африка, Франция, Испания, Италия, Латинска Америка. Ще покажем какви са българските традиции, култура, история, музика, изкуство. Всички тези неща ще свържем с виното", обяснява управляващият директор на Катаржина Естейт.Според нея у нас виненият туризъм все още не се е развил такъв какъвто трябва да бъде. А пандемията в никакъв случай не я притеснява. Като добър мениджър тя следи коментарите на световните анализатори, които казват, че към края на следващата година светът ще се съвзема от кризата, а световната икономика ще се възстановява. "Хората и сега търсят алтернативния туризъм, и сега посещават тези места, така че нищо не ни притеснява", категорична е Николова.

България - екзотична дестинация?

Откакто съществува от 2006 г. една от основните цели на Катаржина е да развива винената култура на българина, а от пет-шест години насам и повече - да гради и надгражда имиджа на българското вино по света. "В момента нашите цели са няколко. Първо да покажем на света, че България е една страхотна дестинация, която има всички качества да развива винопроизводство. Второто е виненият туризъм, който в момента тръгваме да развиваме. Искаме чрез него да покажем, че България е екзотична дестинация, която целият свят може да приеме за такава и да я посещава именно заради това", разкрива Цветелина Николова и споделя, че с Катаржина вече са постигнали един висок имидж за български винопроизводител. Градят го и доказват с множество неща всеки ден, а сега ще добавят стъпката туризъм.

Впрочем шансовете на този туристически продукт са големи. Дори човек, който не е запознат особено много с производството на вино в България, би оценил какво е качеството, давано от Катаржина Естейт, при положение, че избата се намира в един благословен от боговете регион - най-южната част на България, в подножието на Източните Родопи, сред хълмиста и живописна местност. Освен, че е с идеалния за отглеждане на лозя климат, това местенце под Слънцето е разположено на една и съща географска ширина с някои от най-известните винени области в Европа.Конкуренцията, не само в туризма, но и в търговията, разбира се е голяма. Големи са и успехите на Катаржина в борбата за надмощие в този сектор, който бихме могли да наречем не просто винопроизводство, а създаване на магия и настроение. Много са спечелените отличия, толкова много, че Катаржина Естейт се е превърнала в най-награждаваната винарска изба в България.

За какво мечтаят технолозите?

Всяка година Катаржина участва в петте най-големи световни винени конкурса. До този момент има над 400 завоювани отличия.  Според Цветелина Николова успехът идва не само защото получават медали, а защото влизат в битка там, където техни оценители са най-големите специалисти в света. "За да спечели една изба награда с дадено вино, то трябва да следва всички нови тенденции във винопроизводството. Технолозите, т.е. хората които създават вината, трябва да са съвсем наясно какви са световните вкусове, каква е модата. Трябва да знаят какво очаква потребителят когато опитва и си купува вино", обяснява Николова. Професионалистите в Катаржина трябва да са научили например дали ще бъдат актуални по-плодовите или по-отлежалите вина. Да знаят, що се отнася до белите вина (напр. шардонета), дали да го има специфичният гроздов дъх в тях или да няма, а да се усеща повече плодовият аромат. Тенденциите постоянно се сменят, а добрият производител е в крачка с тях, става ясно от думите на шефката на Катаржина Естейт.

И все пак пандемия...

В Катаржина Естейт, както вече разбрахме, не се страхуват от пандемията когато правят планове за винен туризъм. И все пак няма как кризата да не се отрази на всяка една компания, независимо в кой сектор се намира, особено ако той е ориентиран към експорта. Естествено не са подминати. "Разбира се имаме сътресения от две години. Постоянно възникват казуси, които трябва да се решават ежедневно и то бързо. От гледна точка на продажбите стоим стабилно на пазара и не можем да се оплачем. Тази година я завършваме с ръст на продажбите над нивата от 2019 г. Задачата на търговския ни екип, поставена от мен, бе да си върнем продажбите от 2019 г., а в момента вървим с 8% ръст, което смятам, че е един доста добър резултат", хвали се Николова.Има и по-неприятни за бизнеса проблеми, но те са в производството. Неволите са с доставчици на суровини и материали - бутилки, тапи, картони, и изобщо всякакви материали, необходими за производството. "Особено тези, които купуваме от Европа. Има огромни забавяния, много проблеми с бутилките. С българските заводи се справяме, но не и с такива в други страни, като например Франция. Фирмите, от които купуваме във Франция, имам чувството, че ни поставят на последно място и изобщо не се стараят да изпълняват поръчките ни, което е доста притеснително за нас", оплаква се Цветелина Николова. Катаржина губи продажби от това, а за следващата година притеснението е, че тези доставчици поне през първите две тримесечия няма да са изчистили проблемите. Това по-скоро ще стане към края на 2022 година. Загуба на ценно времеЕ

Пазарен успех чрез изграждане на имидж

Катаржина Естейт се гордее с качествените си вина, а също и с основните си пазари, които са държави като Полша, Швейцария, Белгия, Холандия, Чехия, Япония, отчасти Китай (основно около Шанхай). Тази година са стъпили и на американския пазар. И ако в Полша например пазарът е "офтрейд" (от англ. off trade), т.е. 90% от вината се продават в локалните търговски вериги, в други държави реномето на компанията е изключително добро. На всички останали свои пазари работят и са поставени в листите с вината в 5-звездни хотели, в топ ресторанти, вкл. такива със звезди Мишлен. Там Катаржина е редом до най-големите световни брандове. Отвориш ли винената листа и видиш присъстващите вътре брандове на компания, си казваш: Това е доста престижно!

Катаржина Естейт се бори за връщането на имиджа на българското вино по света, който е доста сринат през последните 20-30 години, а доста държави, където в миналото продуктите ни са били приемани с удоволствие, днес са трудни за пробиване. Да изнасят там българските изби нямат интерес. За нас интересно е как например в Швейцария се справят търговците от Катаржина, за да вкарат наше вино. "Това са трудни пазари, защото клиентите там са по-висок клас, очакват много по-качествени вина, които са световни брандове. Да вкараш българско вино никак не е лесно", разкрива Цветелина Николова. И обяснява, че това, което правят в дадена държава, е да организират т.нар. скрити дегустации (на англ. blind tasting), в които без да виждат бутилки и етикети, хората сравняват например наше вино с френско. Клиентът като опита двете вина, за българското казва: Страхотно вино. Какво е това? И тогава им се сервира новината, че пият нещо, което идва от плодородната българска земя. Клиентът вече е настроен позитивно към виното, което е опитал. Така се прави бизнес и се продава на добра цена.На въпроса дали на световния пазар могат да се реализират и вина от български сортове грозде Цветелина Николова отговаря, че е възможно, не на първо място трябва да имаш международни сортове. "Да, доста често продаваме и чужденците търсят местни сортове. Но местните сортове се свеждат до Мавруд и максимум Рубин. Интересно е понякога да представим и задължително представяме българските сортове", казва Николова. И добавя, че дори в България, ако се погледне статистиката, на всички продавани вина, тези които са български сортове, заемат не повече от 5% от предлагането.

Виното на дигиталния щанд

И понеже светът е вече дигитален, Катаржина Естейт не изостава и от тази тенденция. От години развиват своя онлайн търговия, чрез собствен интернет сайт, а и чрез други онлайн платформи. "Пуснахме нашия онлайн магазин в годината преди пандемията, но в началото продажбите бяха слаби. С идването на пандемията продажбите се увеличиха многократно", казва изпълнителният директор на Катаржина. Тази година нещата са вървели донякъде с променлив успех, но през ноември-декември онлайн продажбите са ги изненадали с успех. Със сигурност защото онлайн предлагат пълния си каталог и всичко онова, включително уникалното, което вече се намира в La Maison de Katarzyna."Хората поръчват всичко от каталога. Поръчват включително и най-високия клас вина. Но иначе в България, като цяло, все още сме назад в пазаруването на вино онлайн", споделя Николова. За пример, който трябва да се следва, е този във Франция например, където продажбите през интернет вече имат голям дял.Катаржина Естейт печели и от това, че в условията на пандемия и криза хората залагат на познатите брандове, каквито те предлагат и дори са утвърдили на пазара. Да се лансира и развива нов бранд в условията на ограничения не е лесно. И все пак Катаржина смело пуска нови брандове. Клиентите очакват от тях всяка година да пускат нещо ново. Точно както налагат световните тенденции. Точно каквато е модата. Точно каквито са предпочитанията на негово величество клиента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай