Кристалина: Най-опасна е лавината от фалити

81 страни искат помощ от МВФ

Кристалина: Най-опасна е лавината от фалити | StandartNews.com
  • 81 страни искат помощ от МВФ
  • Фондът готов да предостави целия си кредитен ресурс на стойност 1 трилион долара

Световната икономика може да изпадне в по-тежка рецесия, отколкото през 2009 година. Прогнозата направи управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, съобщи БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Фондът очаква възстановяване през 2021-а, но то ще бъде постигнато, само ако страните успеят да овладеят разпространението на коронавируса, както и да ограничат икономическите щети.

“Основното безпокойство от дългосрочно влияние на внезапното спиране на световната икономика е рискът от вълна от банкрути и съкращения. Това не само може да подкопае възстановяването, но и да разруши структурата на нашите общества. За да избегнат това да се случи, много страни предприеха широкообхватни мерки, за да овладеят кризата в здравеопазването по места и да смекчат влиянието й върху икономиката - и от парична, и от фискална страна”, каза Кристалина Георгиева на пресконференция след телефонен разговор с представители на финансовите власти от 24-те страни от Международния валутен и финансов комитет към Фонда, уточняват от агенцията.

Георгиева каза, че 81 страни са поискали досега помощ от МВФ във връзка с кризата с Ковид-19. Тя повтори, че организацията е готова да предостави целия си кредитен ресурс на стойност 1 трилион долара на страни, засегнати от вируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай