Кръгова икономика спасява природата

Кръгова икономика спасява природата | StandartNews.com

"Веолия" и "Софийска вода" залагат на възобновяването на световните ресурси

При нея нищо не се изхвърля, а от отпадъците се произвеждат нови суровини

Конференцията на ООН за климатичните промени в Париж е смятана за експертна тема, но трябва да се разбере, че тази тема е важна за всички. На това акцентира Арно Валто, зам. изпълнителен директор на "Софийска вода", по време на кръгла маса "Възобновяваме световните ресурси". Тя се проведе на 4 декември в пречиствателната станция за отпадъчни води Кубратово. "Влиянието на климатичните промени няма да е само върху експертите, а ще има последица върху следващите поколения", обясни Валто.

По думите му експертите трябва да консултират и предлагат решения по тези теми, а политическите лидери и обществото да ги приемат и изпълняват. "Според нас бизнесът е част и от решението, и от проблема. Той трябва да разработва технологии за по-устойчиви решения. Всички хора сме отговорни за опазването на нашата планета и можем да допринесем за устойчивото развитие и опазването на природните ресурси. Това е и един от водещите принципи в политиката на "Веолия" в световен мащаб, която също така се прилага на практика и в "Софийска вода", каза той.

Групата "Веолия" предоставя ВиК и енергийни услуги, както и по управлението на отпадъци. В България групата осъществява дейност във водния сектор чрез "Софийска вода", където е главен акционер. "Ние от "Веолия" предоставяме на близо 100 млн. души по света водоснабдителни услуги и управляваме около 4000 пречиствателни станции за питейна вода и още толкова за отпадъчни води. Ние искаме да намалим вредното въздействие от дейностите, свързани с ВиК.

Затова произвеждаме енергия от отпадъчната вода

За около 45 млн. души по света предоставяме услуги за събиране на битови отпадъци. Правим това и за около 700 000 бизнес клиенти", обясни Арно Валто.

Той отбеляза, че е важно съвременното общество и бизнес да променят навиците си - да се замени моделът на производството, използването и изхвърлянето с модела на кръговата икономика. При нея всичко, което може да се извлече от отпадъците, се използва максимално. Така от отпадъците се произвеждат нови суровини. Според Валто дори когато се проектират нови продукти, трябва да се мисли за техния втори, трети или четвърти живот, за рециклирането.
"Всички имаме модерни телефони, които обичайно сменяме на 2-3 години. Дори в тях има много неща, които могат да се използват повторно, да се рециклират. Смятаме, че не само може да се произвежда повече зелена енергия, но също и в собствените си сгради да се научим по-добре да управляваме енергията и да намалим собственото си енергопотребление", сподели той.

"Веолия" е поела три ангажимента за работа с цел възобновяване на ресурсите на планетата. Първият е устойчиво управление на природните ресурси чрез насърчаване на кръговата икономика. Вторият е за активен принос в борбата срещу измененията на климата, а третият - опазване и възстановяване на биоразнообразиетo. "Веолия" е голяма фирма, която работи в целия свят и дейността й също генерира парникови газове. Затова и сред целите й е да се намалят емисиите на парникови газове. Стана ясно, че от фирмата са поели ангажимент до 2020 г.

да улавят около 60% от газ метана от депата, които експлоатират

"Говори се много за вредата от въглеродния диоксид, но метанът е около 30 пъти по-вреден газ от въглеродния диоксид", посочи Арно Валто. Той обясни, че има технологии за улавяне на метан и това трябва да се прави по пречиствателните станции." Кубратово е добър пример за това. С метана, който улавяме тук, произвеждаме енергия за задоволяване на собствените си енергийни нужди", каза той.

Станислав Станев, директор "Експлоатация и поддръжка" на "Софийска вода", обясни, че от канализационните води могат да се направят 4 продукта: отстраняване на азот и фосфор, произвеждане на биогаз за технологичните нужди на станцията, а утайките, които се произвеждат, отиват в земеделието - за наторяване на селскостопански земи. Пясъкът, който се задържа от отпадъчните води пък, се използва за строителство.

"Заедно със "Софийска вода" работим по много проекти, свързани с опазването на околната среда", заяви професор Яна Топалова от Биологическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Нейни студенти представиха проект за изчисляване на въглеродния отпечатък на станцията, който е изготвен с помощта на компанията.
Иновативен проект, пример за въздействието на кръговата икономика върху качеството на живот в градска среда, който ще пести въглеродни емисии и е възможно да стане пилотен за съвременни урбанистични и екологични градски решения, представи изпълнителният директор на "Веолия Енерджи" - Варна инж. Тодор Николов. Проектът "Зелено Трошево" в морската столица е пример за добро взаимодействие между енергийно топлофикационно дружество, местната власт и висше учебно заведениe, смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай