Вторник,

Колко струва да караш електромобил у нас? Цената ще ви изненада

От: Рачо Рачев -
9281
Колко струва да караш електромобил у нас? Цената ще ви изненада
A
A
A

Физическо лице у нас може да зареди в гаража електромобила си за 2-2,50 лева. За едно зареждане за тази сума може да се изминат поне 100 километра, разкри пред БТА председателят на Управителния съвет на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ) Илия Левков. "Независимо от високите цени на тока, зареждането ще излезе максимум 2 лева и 50 стотинки", подчерта той. В страната има около 600 зарядни станции за електромобили.

Проблемът с по-малкия пробег вече е решен от някои компании, коментира още председателят на УС на ИКЕМ. Левков даде за пример, че "Фолксваген" (Volkswagen) вече предлага електромобили, които могат да изминат поне 400 километра разстояние само с едно зареждане. "Хюндай Кона" (Hyundai Kona) пък може да измине 460 километра с едно зареждане. "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) също имат електромобили, които могат да изминат по-голямо разстояние само с едно зареждане.

"Има възможност, но при всички положения човек трябва да дозареди", обясни Илия Левков в отговор на въпрос дали ще може само с едно зареждане електромобилът да измине разстоянието от София до Бургас само с едно зареждане. Той уточни, че зареждането на бързозарядна станция отнема от 30 минути до 1 час, но само за дозареждане. На магистрала "Тракия" има няколко бързозарядни станции. "Докато пиете едно кафе, колата ще е заредена", добави Левков. Освен това тези бързозарядни станции са безплатни.

На въпрос какво трябва да се направи, за да станат електромобилите по-евтини, председателят на УС на ИКЕМ отговори, че автомобилът не трябва да бъде лична собственост, а да бъде услуга. "Тогава въобще няма какво да говорим за цената. Когато човек плаща електромобилът да се премести от точка А до точка Б и дава, примерно, 5 лева за това, както е таксито, за каква цена говорим", коментира Левков.

Председателят на УС на ИКЕМ счита, че не трябва да се чака само на държавна помощ и съдействие от държавните институции за развитието на сектора на електромобилите. Според Левков бизнесът вече прави това, което трябва. Той даде за пример, че споделените електромобили на "Спарк" (Spark) са работещ модел. "Това е моделът на бъдещето", допълни той.

Проверка в сайта на "Спарк" показа, че само в София има 223 точки за зареждане на електромобили. Станциите за зареждане на "Елдрайв" (Eldrive) са безплатни за всички потребители на "Спарк", които имат възможност да презаредят електрическия си автомобил за няколко часа. Станциите са стратегически разположени около София и Пловдив, в близост до бизнес офиси, хотели и търговски центрове. Всяка от зарядните станции има минимум две точки на зареждане, за да осигури непрекъснато разположение и достъп за електрически автомобили "Спарк". Най-близката зарядна станция може да се намери чрез мобилното приложение от телефона. Към всички зарядни станции на територията на София и Пловдив има перманентно фиксирани кабели за зареждане. Трябва само да се извади куплунга на зареждане на кабела от държача на стената и да се включи към входа за зареждане на автомобила. Активирането на процеса на зареждане става чрез използване на "Елдрайв" картата, която се намира в документите на колата. За прекратяване на зареждането трябва да се постави отново картата "Елдрайв" на четеца върху станцията, да се освободи куплунга на кабела от автомобила и да се постави на държача до станцията.

Илия Левков не съветва хората да си купуват електромобили, а да се ползват такива под наем. Те може да се ползват много бързо и лесно чрез мобилно приложение от телефона. Ако все пак човек иска да си смени бензиновия или дизеловия автомобил с електрически, трябва да се използва колкото се може по-дълъг наем или оперативен лизинг, препоръчва той. Според председателя на УС на ИКЕМ няма смисъл да се притежава лично електромобил, след като може да се наема вече много бързо и лесно. Все пак, ако човек управлява всеки ден електромобил, той ще "избие" цената си още на петата година. "На петата година нормалният двигател ще ви докара разходи за още един автомобил, докато електрическия ще изкара за още един автомобил", заяви Левков.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията