Хампарцумян: Русия има разрушителни оръжия, но няма една магистрала

Възможно ли е Европа да пренастрои политиките си

Хампарцумян: Русия има разрушителни оръжия, но няма една магистрала | StandartNews.com

Покрай войната инфлацията ще мине 10%, прогнозира банкерът Левон Хампарцумян.

Икономистът Ваня Григорова пък предложи да се възобнови работата на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй.

Според нея те са били спрени без причина през 2004 година.

„Може да се осъществи това и трябва да се реши дали това не е по изгодно отколкото да правим нови реактори, които на практика ще са гръцки - така поне каза нашият министър на финансите. Трябва да преосмислим Зелената сделка, която трябва да изпълняваме.

Видяхме как Германия започна да прави това“, каза тя в предаването на Георги Любенов по БНТ. 

Как ще се отрази войната в Украйна на БВП? Какво става, ако всички европейски страни отрежат плащанията по газа към Русия? Отговор на този важен въпрос опитаха да дадат Ваня Григорова, Григор Сарийски и Левон Хампарцумян. 

„Зеленски казва това /Европа да спре тотално да плаща за газа към Русия/, за което Демократична България настоява от една седмица – да спрем всякакъв внос на горива. Тези хора не си представят какво ще се случи с обикновения български гражданин. Трябва да си представят, че дори с енергийната криза преди войната имаше болници, които не могат да си отопляват стаите“, припомни Ваня Григорова.

Според Григор Сарийски, това не е пренастройка на икономиката. „Санкциите са като ваденето на клечици от една купчина клечки. Това, което иска Зеленски, е тотално изключване на цели системи – МВФ вчера каза, че това ще е с непредвидими щети. Царевицата поскъпна с 50%. Това, дето обвиняват младежите на ГЕРБ, е всъщност презастраховане на хората. Това е нормално при такъв скок на цените“, каза той.

Левон Хампарцумян припомни, че Русия не произвежда нищо, което някой друг не произвежда.

„На път са да бъдат разрушени установените връзки за доставки. Ембаргото имаше алтернатива, когато имаше петрол. Последните години инвестицията в петрол, газ и въглища бе подтисната. Това означава, че ще трябва да вложат пари, за да заместят Русия в енергийния микс. Да си представим, че войната свърши, репутационните щети върху Русия ще са големи. Как ще се върнат тези фирми в Русия? Руснаците може да имат разрушителни оръжия, но нямат една магистрала между два големи града!“, припомни Левон Хампарцумян.

Той смята, че ако Путин има обществена поддръжка, нищо не може да го свали - дори въздушен десант в Москва. 

„Някой ден биологически ще се реши този проблем – Путин не е младеж“, каза банкерът.

Ваня Григорава подчерта, че Русия не е Путин – тя има правителство и решенията не се взимат еднолично.

„Вследствие на военните действия се разбира, че това е планирано години назад. Както става ясно, бюджетът на Русия от последните 3 години няма драстични изменения – значи това е планирано отпреди това. Ако някой смята, че това няма да се отрази в България, е дълбоко заблуден. Трябва да се мисли какво ще правим с 30% енергийно бедни“, каза икономистката.

Банкерът Хампарцумян смята, че Европа трябва да си пренострои политиките. „Преди тази война световните вериги за доставки започнаха да се пренастройват - ковид засили това. Европа ще трябва да си пренастрои политиките. Немския енергиен министър заяви, че може би ще се наложи да си оставят атомната енергия. Зелените политики печелят избори, но не доставят енергия. Провокацията е да мислим икономически и рационално с останалия свят“, каза той.

Григор Сарийски припомни, че Русия е в режим на санкции от 2015 година. Там е изградена силна система за икономическа защита, убеден е той.

„Най-силната година на Русия бе 2013 година когато имаше почти 3 трилиона долара БВП. Очакваше се до 10 години да задмине германската икономика. След това дойдоха санкциите и икономическото им развитие тръгна надолу. Иран е под санкции от 2012 година. Северна Корея, Куба, Венецуела са под такива санкции – диктаторите им не са си отишли, но не се живее добре“, подчерта Хампарцумян.

Според Левон Хампарцумян, вероятно ще има план за реиндустриализация на Европа. „Не се говори още за това, но това е във въздуха. Има две държави в Европа, които имат уран, който обаче не добиват – Чехия и България. България има и богати залежи на волфрам, но го внася от Китай“, припомни банкерът.

Григор Сарийски оспори тази идея. „Не е хубаво да ставаме доставчик на суровини. Там добавената стойност е много ниска, а освен това подобни обекти ще вземат чужди компании и за нас ще останат някакви трохи от концесиите. Плановете за реиндустриализация свършват, когато се види цената за това“, каза Сарийски.

Левон Хампарцумян предрече, че инфлацията ще надхвърли 10%, но няма да има хиперинфлационно увеличение.

„И е много добре, че левът е вързан към еврото. В Унгария /не е в еврозоната/ основната лихва е 5%. Никога няма безплатен обяд в света. Представете си какви последици има това към хората с ипотеки и големи кредити“, добави Хампарцумян. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай