Кока-Кола пести вода,  енергия и калории

524 млн. лева са приходите на компанията за 2018 г.

Кока-Кола пести вода,  енергия и калории | StandartNews.com

Юрг Буркхалтер и Евелин де Лирснайдер представиха поредния доклад за устойчиво развитие на "Кока-Кола" в България 

Намаляване на водата и енергията за производство на продукти и по-малко калории в напитките. Това са някои основни акценти в Доклада за устойчиво развитие на Кока-Кола за 2018 г., представен във вторник. 
"За последните 7 години сме намалили потреблението на вода с 5%, или 29 милиона литра, което се равнява на средната годишна консумация на питейна вода на 800 българи. За 1 литър сега са необходими 1,76 л вода", съобщи Милена Завалова, която е ръководител на производствените центрове в Костинброд и Банкя. Двата завода произвеждат общо 300 млн. литра напитки. През 2018 г. компанията е успяла да използва повторно и близо 40 млн. литра от ресурса.
През миналата година разходът на енергия е бил 0,41 мегаджаула за литър, докато преди 10 г. са били нужни 0,56 мегаджаула. "Това означава, че сега с тази енергия можем не само да произведем литър продукт, но и да загреем чаша вода", обясни Завалова. 
От 2017 г. цялата енергия, използвана в производствения център в Банкя, е от възобновяеми източници. Така компанията потребява 17% от "зелената" енергия в България. А резултатът е 43 грама емисии въглероден диоксид на литър. 
30 нови продукта е пуснала компанията, като през 2018 г. на пазара излизат Сарру+ и Сарру Ѕmооthіе cъc 100% плoдoв coĸ. Новост е и Fuzе Тее.
"През последните години успяхме да намалим калориите в напитките си средно с 6%. От 2006 г. на предната страна на етикетите на всички безалкохолни напитки в портфолиото на компанията има схема с точно количество на калориите в дадената напитка. А от края на 2018 г. дружеството въведе доброволно и цветови код върху опаковките на Coca-Cola, Fanta и Sprite, който помага на потребителите да добият представа какво е процентното съдържание на захар, сол, мазнини и наситени мазнини, съдържащи се в продуктите", съобщи Евелин де Лирснайдер, изпълнителен директор на "Кока-Кола България".
"Пpoдължaвaмe cтpaтeгиятa cи зa нaмaлявaнe нa ĸaлopийния cъcтaв нa нaшитe пpoдyĸти, ĸoйтo пoexмe пpeз 2017 гoдинa", дoпълни тя.

За опазването на околната среда са и мерките, свързани с опаковките. "Уcпяxмe дa oлeĸoтим бyтилĸитe oт 2,5 литpa нa минepaлнa вoдa cъc 7 гpaмa или c тoлĸoвa, ĸoлĸoтo тeжи мoнeтaтa oт 1 лeв", oбяcни Завалова.
Пластмасовите бутилки на минерална вода "Банкя" от 0.330 л до 1.5 л са от типа PlantBottle. На етикета има зелен знак, което показва, че са с до 30% растителни материали. Това води до по-малко количество въглеродни емисии, отделяни при производството им.
Над 35% от опаковките пък са от стъкло, което позволява многократното им използване - една бутилка се пълни средно 3 пъти на година, а животът й е 4-5 г. Заводът в Костинброд е първият в страната, който от 2017 г. рециклира мокрите етикети от стъклените бутилки. А утайката от отпадните води се използва за създаването на енергия. Общо 95% oт пpoизвoдcтвeнитe oтпaдъци в двaтa зaвoдa ce peциĸлиpaт, което е ръст от над 24% от 2010 г. насам.
„Като водеща компания на българския пазар вярваме, че наша роля е да бъдем отговорни към околната среда, за да я запазим за бъдещите поколения“, коментира Юрг Буркхалтер, изпълнителен директор на Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани в България.

"От гледна точка на хората, планетата е във все по-добро състояние по отношение на ресурси и екология. Страната ни е на 30-то място в Световния индекс на околната среда. Но колкото по-образован и по-щастлив става българинът, толкова по-убеден е, че става по-зле", коментира Боян Рашев, управляващ партньор в консултантската компания по устойчиво развитие "Денкщат България", за която Кока-Кола е най-големият клиент и партньор от над 20 г. По думите му, хората се хранят от успеха, а не от провала и затова трябва да се посочват добрите резултати - завръщането на много емигранти отново в родината, както и напливът от македонци, украинци и други чужденци, които искат да работят у нас. 

През 2018 г. компаниите в системата на Кока-Кола у нас, които са пет, са генерирали над 524 млн. лева приходи в страната. Плащанията към доставчици са 251 млн. лева, от които 59% са към български партньори и остават в страната. Заетите в петте фирми са общо 2300, като само през миналата година са открити 543 нови работни места (528 през 2017 г.). За заплати през 2018 г. са изплатени общо 102 млн. лв., а осигуровките надхвърлят 10 млн. лв., уточни Юрг Буркхалтер. С всяко работно място се поддържат още седем по веригата – от производителите на суровини и съставки до хората, които продават напитките в заведения и магазини.
През 2018 г. са инвестирани над 360 хил. лева в инициативи в подкрепа на обществото. 1139 служители на компаниите са се включили в обществено значими проекти и са били доброволци по каузи общо 4450 часа, а това се равнява на общо 556 работни дни, допълниха от компанията.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай