Хиновски ни шашна. Спасяваме се с български природен газ

Над милиард резерви стоят и не се използват, твърди експертът

Хиновски ни шашна. Спасяваме се с български природен газ | StandartNews.com

Добив на природен газ от може да дойде от българското находище Калиакра-запад. Над милиард резерви стоят и не се използват. В Северозападна България също има находища, които не се разработват. Има страх от "Газпром". Така очерта настоящата обстановка в България енергийният експерт Иван Хиновски.

По думите му днес на Българския енергиен форум ще бъдат обявени 20 мерки, с които България ще редуцира повече от половината потребление на природен газ. Той увери, че ще имат голям ефект за нашата икономика. "Нека се ограничат до минимум руските доставки на газ, но ако това се случи трябва да внасяме втечнен газ, но той е по-скъп, а ние нямаме инфраструктура. Без руския газ обричаме отоплението на големите градове на спиране. Намаляването на цените на руските доставчици вече е факт", посочи той.

"Можем да се молим за виртуални доставки на втечнен газ. Защо нямаме споразумение за внос от Турция? Тази възможност изобщо не съществува", попита Хиновски. И допълни, че след падането на мораториума се очаква ръст на тока с малки проценти - до 3% на свободния пазар. За индустрията обаче е различно.

Икономистът Красен Станчев също смята, че действително е необходима инфраструктура за втечнен газ, но в сегашната ситуация руските газ и нефт са единственият източник на Русия, за да финансира военните си действия. "Тя няма как да вдигне цените, защото е зависима от тези приходи. От 3-4 дни руските доставчици на нефт вече намаляват цените, Русия е в практически фалит, не може да търгува. Според него само 1/8 от икономиката у нас се основава на природен газ.

"Потребителската кошница ще поскъпне с 1/3 до края на годината", прогнозира Станчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай