Хампарцумян: Не може да има вечен мораториум

Нищо особено няма да се случи след вдигането му

Хампарцумян:  Не може да има вечен мораториум | StandartNews.com

„Пандемията, която създава напрежение в икономиката, в обществото, в личния и корпоративен живот, разбира се, накара всички първо да се опитат да си купят време, след това да се огледат и да видят какво могат да направят, за да може да се мине по-лесно през този кризисен период. И по един по-достоен и организиран начин да се мине през пандемията и след това през възстановяването, което така или иначе ще дойде“, това коментира по БНР банкерът Левон Хампарцумян.

"Всеки, в зависимост от условията, в които работи, се опита да направи неща, които да направят така, че при новите условия хората да се чувстват по-добре – хоум офисите, промяна на начина, по който се движи корпоративният живот. Това стимулира навлизането на дигитални методи на комуникация. Което, от една страна, е хубаво, от друга, създава допълнителни напрежения и неефективности“, коментира той.

„Имаше и бизнеси, които по естествен начин са потиснати, други пък успяват независимо от кризисната ситуация да растат. Хубавото е, че поне нашите членове са хора, които успяват да разберат ценността на корпоративната социална отговорност“, каза банкерът.

„Нищо няма да се случи, след като се вдигне мораториумът върху лихвите по кредитите. Всъщност той беше точно затова, което говорихме – купуване на време, за да може и участниците в кредитния процес, и банките, и клиентите да не изпитат рязък шок от кризата. И също да могат да помислят как в кризата и след нея ще се развива техният бизнес или техните доходи.

Това по разбираем начин не може да продължи безкрайно като мораториум. Но сега, в момента, в който вече виждаме на хоризонта края на медицинската фаза на кризата, трябва поне вече да имаме инструментите, за да управляваме натиска на кризата от гледна точка на вируса.

Сега вече мораториумът ще престане да действа, но банките вече са провизирали евентуални бъдещи загуби от фирми и граждани, които няма да могат да си плащат. Отговорността ще бъде между участниците в кредитния процес – банките и клиентите“, каза още Левон Хампарцумян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай