Какво ще се случи с лихвите и защо токът трябва да поевтинее

Руската страна търси символична победа, казва Георги Ангелов

Какво ще се случи с лихвите и защо токът трябва да поевтинее | StandartNews.com

Очаква се повишение на лихвите заради високата инфлация, която е едно от предизвикателствата не само в България, но и в цяла Европа, и в САЩ. Това заяви пред bTV икономистът Георги Ангелов.

„Това ще бъде един преход от супер ниски лихви към едни по-умерени, по-високи лихви, така че с това ще трябва да се справя следващият управител на БНБ“, прогнозира той.

„Виждате кредитната експанзия как се ускорява, особено при ипотечните кредити - вече има рискове за балон на жилищния пазар. Това нещо очевидно банките сами не искат да го спрат, трябва регулаторът да наложи по строги мерки“, смята икономистът.

Според Георги Ангелов следващият управител на БНБ ще трябва да се сблъска със с банковата система. „Трябва да има сила и тази независимост да може да налага неща, които не са популярни сред банковия сектор“, посочи той.

Икономистът коментира и подписания от руския президент указ за правилата за търговия с газ с неприятелски държави. „След много притеснения, указът се оказа нещо съвсем различно от това, което всички се опасяваха. Ще продължи плащането в евро, а „Газпромбанк“ ще обръща еврото във в рубли служебно. Тоест няма да има нужда ние да търсим някъде рубли. Руската страна търси символична победа - да покаже, че не е на колене, че може и тя да налага някакви изисквания на запада. От друга страна реално тя не може да спре кранчето, защото има нужда от тази валута. Това поддържа руската икономика, така че се търси един компромис - хем западът да продължи да плаща във валута, хем това да се представи като плащане в рубли чрез служебно превалутиране в „Газпромбанк“, обясни Георги Ангелов.

За падането на мораториума върху цените на тока той посочи, че не би следвало да има увеличение за домакинствата. „Заради големия износ и голямото търсене на ток, енергийните компании правят тази година и миналата огромни свръхпечалби. Тоест няма нужда от допълнително увеличение на цената на тока. За домакинствата няма никаква причина да се вдига тока. Аз дори смятам, че може леко да се да се намали, именно защото са толкова печеливши енергийните компани и буквално правят милиарди“, обясни Георги Ангелов.

Според него цените на храните са високи и компенсацията трябва да бъде през повишението на доходите, на пенсиите, на заплатите, за да може наистина да не пада покупателната способност.

/Actualno.com/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай