Какви щяха да са заплатите ни, ако не бяхме в ЕС

Бърза писта за големите инфраструктурни проекти, предлага Андрей Новаков

Какви щяха да са заплатите ни, ако не бяхме в ЕС | StandartNews.com

80% от инвестициите в България са благодарение на европейски средства.

Това заяви евродепутатът Андрей Новаков, който представи симулация за това какво би се случило със страната ни, ако нямаше достъп до финансиране от ЕС.

При такъв сценарий брутният вътрешен продукт на България би бил с 10% по-малък. Заетостта в страната щеше да е с 15 на сто под сегашната, а средната работна заплата с 12% по-ниска.

„Това прави ли ни зависими? По-скоро не“, коментира Новаков, но изтъкна, че България има жизнена необходимост от европейски проекти.

„С Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми имаме приблизително 60 млрд. за 7 години. Това са пари, които биха могли да преобразят България из основи“, коментира евродепутатът по време на форума „Строителството като индустрия на бъдещето - иновации и дигитализация“.

Той предложи на строителния бранш да излъчат свои представители, с които да бъде поискана от Брюксел компенсация заради поскъпването на строителните материали.

„Нещо, което с тревога следя, е цената на строителните материали. Оказва се, че вие кандидатствате по даден проект, давате си офертата, печелите го с дадена цена и след 3 месеца цената е непосилна, защото строителните материали са поскъпнали с 30%.“, посочи той.

„Готов съм да съдействам на целия бранш. Не само аз, но и с други колеги евродепутати, да се срещнем с комисаря по регионално развитие, да потърсим индексация. Ако цените на строителните материали са скочили с 30% няма оферта, която да покрива такъв буфер. Това означава, че или ще работите на загуба, или проектът няма да бъде завършен или недай Боже, ще пострада качеството – което е най-лошият вариант“, обясни Новаков.

Според него, има механизми, по които се компенсира инфлацията в ЕС.

Друго негово предложение е за въвеждане на "бърза писта" за големите инфраструктурни проекти. "Да не се влияят кой е кмет, кой е министър и т.н. "Особено проекти по международни транспортни коридори, които касаят поредица от държави. Те да получават приоритетно административно обслужване, по-високо авансово плащане, по-бързо одобрение. Да има гаранции, че те ще бъдат продължени", посочи Новаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай