Как го прави Сорос

През 2013 г. печели по $15 млн. на ден, само руската "Связьинвест" го потопи

Как го прави Сорос | StandartNews.com

Ню Йорк. С $15 млн. на ден се е увеличило състоянието на финансовия спекулант Джордж Сорос за 2013 г., или общо с $5,5 млрд. Това показва проучване на "Ел Си Ейч Инвестмънт". Финансовите си операции американският милиардер е осъществил чрез инвестиционния си фонд "Куантум", който управлява $28,6 млрд. активи и е първо място по печалба сред инвестиционните фондове. Успехът за "Куантум" през 2013-а е най-големият след 2009 г. От основаването си през 1972 г. фондът е донесъл на Сорос печалба от $39,6 млрд.

 

По оценки на сп. "Форбс" личното богатство на Сорос към септември 2013 г. е 23 млрд. долара.
Ако в анализа се включат и печалбите, които фондът на Сорос е направил и в началото на 2014 г., то определено инвеститорът получава титлата за най-добре представил се мениджър според ръста на нетната печалба.

 

Ако се направи международна анкета кой е най-известният финансист на нашето време, със сигурност начело на класацията ще е Джордж Сорос. Неговата дейност като борсов играч, ивеститор и общественик предизвиква нееднозначна оценка. Сорос оставя трайни следи в историята и като благотворител, и като философ на финансовата дейност, и като автор на книги в тази област, и като общественик с либерални и дори леви политически възгледи.

 

Джордж Сорос е от еврейско-унгарски произход и е роден в Будапеща като Дьорт Шорош. През 1947 г. емигрира във Великобритания, завършва Лондонското училище за икономика. Като студент, за да се издържа, работи като хамалин и сервитьор. След това получава назначение в лондонска банка. През 1956 г. се установява в Ню Йорк, от където започва възходът му като финансист и инвеститор в рискови хедж фондове. Като брокер на фондовата борса в Ню Йорк той създава методология за анализ на икономическите цикли. Целта му е да открие нови възможности пред пазарната икономика.

 

При постъпването си на работа в брокерската къща "Армхолд енд Ес. Блайхрьодер" през 1969 г. Сорос убеждава борда да му даде възможност да използва най-новото откритие на финансовия пазар - инвестиционните фондове. Така той застава начело на една от първите подобни структури - фонда "Дабъл ийгъл". Получавайки бляскави резултати, финансистът напуска брокерската къща и през 1973 г. създава собствена инвестиционна група - "Куантум", която всъщност е първият в света хедж фонд.

 

Джордж Сорос става един от основоположниците на съвременния финансов пазар, формулирайки идеологията и основните методи на работа на инвестиционните фондове.

 

Сорос се прочува в цял свят в деня, известен в историята на световната икономика като "Черната сряда", или 16 септември 1992 г. За няколко часа чрез умела спекулативна игра, залагайки срещу британската лира, Сорос поставя на колене Банк ъв Ингланд (Bank of England) и принуждава Великобритания да излезе от Европейския механизъм на обменните курсове.

 

При операцията самият Сорос "заработва" 1 млрд. долара. След тези събития финансистът винаги бива определян като "човекът, който успя да разбие Банк ъв Ингланд". Тогава залага 10 млрд. долара в сриването на британския паунд и печели над 1 млрд. долара.

 

Рискът съпътства Сорос през целия му живот. Като дете живее под носа на нацистите в Будапеща с фалшива самоличност, а през 1947 г. емигрира от Унгария във Великобритания.

 

През юли 2011 г. Сорос обяви, че затваря хедж фонда си "Куантум", който вече ще управлява само парите на семейството му и ще върне 1 млрд. долара на външните инвеститори. Това решение слага край на една ера, започнала преди четири десетилетия. От 1973 г. досега "Куантум" е върнал на инвеститорите си 35 млрд. долара. В официално писмо синовете на Сорос - Робърт и Джонатан, обявиха, че тази стъпка се налага заради новите финансови регулации в САЩ, целящи да осветлят финансовата дейност. Тогава се прие изискването всеки хедж фонд да е регистриран в Комисията за ценни книжа и да разкрива информация за бизнеса и инвестициите си.

 

През последните години Джордж Сорос публикува няколко книги, в които анализира съвременното общество. В тях финансистът стига до извода, че пазарната икономика не може постоянно да се саморегулира. Пазарът се нуждае от ръководството на силно правителство и общество, за да се "коригират излишествата от икономически егоизъм", посочва Сорос.

 

Не винаги обаче му е вървяло по мед и масло. През 1997 г. той попада в "черна дупка". Почти всичките му инвестиции претърпяват огромни загуби. За известно време се отказва от хедж сделките и се заема с програми за финансиране на науката и изкуството. Интересното е, че неуспехите му започнали с придобиването на контролния пакет на акциите на руската компания "Связьинвест". По-късно той нарича това вложение "главна грешка" на живота си.


Формулата: Заложи на неочакваното

Мнозина гадаят в какво се крие тайната на успехите на Сорос. Неговите биографи не са на едно мнение какви мотиви движат дейността му. Обикновено се цитира формулата, с която той ги обяснява: "Откажи се от очевидното и заложи на неочакваното". Според мнозина експерти Сорос сам до голяма степен създава "неочакваното". Целта му като глобален финансов играч е чрез финансови машинации да създава проблеми и хаос, които му носят големи печалби. Интересно е, че Сорос не е инвестирал в производство, не е насочвал средства за развитие на иновациите. Критиците му го атакуват също, че неговата фондация "Отворено общество", която има филиал и в България, а обявената цел е да подпомага развитието на демокрацията, всъщност обслужва политическите и финансовите интереси на Сорос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай