Кадиев разкри какво предстои на газовия пазар

Държавата е най-големият печеливш от високите цени на електроенергията, заяви той

Кадиев разкри какво предстои на газовия пазар | StandartNews.com

Държавата е най-големият печеливш от високите цени на електроенергията. Това заяви в предаването "Лице в лице" финансистът Георги Кадиев. По думите му това е така защото голяма част от енергийните компании са държавни и защото чрез сметките за ток се плаща повече ДДС.

Кадиев посочи, че това са "свръхприходи", във време в което бизнесите изнемогват. Компаниите още не са получили компенсациите за високите цени на тока за декември и януари, посочи експертът и бивш зам. финансов министър.

Държавата печели и по други линии примерно във фонд сигурност на електроенергийната система, където се отчитат 5% от приходите от продажби на електроенергия. Този фонд сега е нараснал значително, защото в момента ТЕЦ Марица Изток 2 работи на пълна мощност, за разлика от преди година или две, когато блоковете на централата не работеха така, каза още Кадиев.

Той смята, че след отпадане на мораториума върху цените на електроенегията КЕВР трябва да реши откъде да вземе електроенергия за регулирания пазар, така че потребителите да не плащат високи цени. Това може да стане, ако в този микс се включи повече електроенергия от АЕЦ Козлодуй, която има себестойност от 55 лв. и тази на ТЕЦ Марица Изток 2, която има себестойност от 320 лв. на мегаватчас.

Въпросът тук е да се прецени колко електроенергия от по-евтините източници трябва да влезе в микса, защото от другата страна стои свободния каза, където е бизнеса и тя там ще поскъпне. Няма безплатен обяд и трябва да се намери "златното сечение" по този казус, допълни Кадиев.

Други мерки за понижаване цените на тока, парното и природния газ се понижаването на ДДС за тези услуги. Това вече се случи в редица европейски страни. В Чехия и Кипър този данък дори отпадна напълно, посочи още бившият депутат от левицата.

Това, което предстои на газовия пазар сега, е същото, което стана с този на електроенергия преди 10 години. Тогава отпадна монопола на т.нар енерго и се появиха много нови дружества. "Преразпределя се пазарът", каза още Кадиев.

"Булгаргаз" трябва да даде отговори дали са продавани на поевтини цени количества синьо гориво от "Чирен" към Румъния. Предишното ръководство твърдеше, че такова нещо няма, но министърът на енергетиката посочи че са се извършвали такива действия, стана ясно още от думите на финансовия експерт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай