Изкуственият интелект помита жените. Неочакван удар

Повече свободно време за работниците или по-малко разходи за техните началници

Изкуственият интелект помита жените. Неочакван удар | StandartNews.com

Навлизането на изкуствения интелект на пазара на труда тревожи всички. Но малцина си дават сметка, че големият удар ще падне върху жените. Това показват серия анализи, направени в САЩ. Причината е особено интересна.  

Повече свободно време за работниците или по-малко разходи за техните началници - навлизането на изкуствения интелект в трудовия свят може да бъде гледано по доста различни начини. Има обаче един аспект на AI революцията, на който до момента не се обръщаше много внимание - еднакво ли ще бъдем засегнати от нея.

Отговорът е "Не" и опасенията на експертите са, че със силата на технологиите може да бъде заличено голяма част от постигнатото за интегрирането на жените на пазара на труда, пише money.bg.

Контекст: В САЩ процентът работещи жени в активна възраст (25-54 г.) достигна рекордно високите 77,6%, отбелязва CNN. Това е част от по-голям сюжет.

През годините преди COVID-19 процентът на работещите жени растеше по-бързо от този на работещите мъже, но противоепидемичните мерки удариха силно по сектори като туризма, образованието и здравните услуги, в които традиционно работят голяма част от дамите - а след това съкратените си намираха ново място с по-бавни темпове заради нуждата да помагат на учещите дистанционно деца вкъщи.

След това обаче именно дошлите заедно с коронавируса промени се превърнаха във възможност за жените. Хибридната работа и гъвкавият график се въведоха в много фирми, а липсата на работна ръка заради ускореното оттегляне на по-възрастните служители вдигна заплатите. Така за дамите стана възможно хем да се грижат за семействата си, хем да могат да се реализират кариерно.

После дойде AI: Според изследване на Университета на Северна Каролина цели 79% от жените в САЩ (т.е. близо 59 млн.) се занимават с дейности, които могат да бъдат автоматизирани. За сравнение, при мъжете 58% са "в риск".

Причината - ако при господата заетите с физическа работа и тези, занимаващи се с по-бюрократични, управленски или креативни дейности са приблизително 50:50, то при дамите "белите якички" са значително повече от "сините". А трудещите се в офиса са много по-застрашени от AI в сравнение с тези, които се потят в цеха.

Някои от най-изложените на риск професии с преобладаващо женско население са офис и административна поддръжка; медицински специалисти и техници; образование, обучение и библиотечно дело; помощни дейности в здравеопазването; обществени и социални услуги, става ясно от изследването на Университета в Северна Каролина.

От друга страна: AI не е съвършен. Към момента на него не може да се повери създаването на съдържание, което стъпва върху конкретни факти - и даже когато започне да се справя относително добре, пак ще е нужен човек, който да контролира качеството на направеното от бота.

Бизнесите имат легитимни притеснения и за предразсъдъците и оригиналността в отговорите, които произтичат от информационните масиви, с които AI е обучен и които често са просто свалена от Мрежата информация.

Затова и мнозина са на мнение, че промяната няма да е катастрофично събитие, а процес, който ще донесе предизвикателства, промени и прогрес. "През това време AI ще замени някои работещи, но, както при всяко друго технологично нововъведение, хората ще си намерят какво друго да правят. Да, в краткосрочен план може да унищожи работни места, но и ще създаде работни места и възможности - хората ще са по-продуктивни на настоящите си места", смята Дана Петерсън, главен икономист изследователската организация Conference Board.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай