Избират банки, които три години ще обслужват дълга

Избират банки, които три години ще обслужват дълга | StandartNews.com

България предстои да избере банки, които ще се грижат за пускането на новите емисии облигации на международните пазари през следващите три години. Целта е процедурата за пускане на всяка една от предстоящите емисии да бъде по-лесна, което пък ще позволи на Министерството на финансите да реагира бързо и да пласира облигациите в най-подходящия момент на пазара.

Според Глобалната средносрочна програма на България за емитиране на ДЦК на международните капиталови пазари за периода 2015-2017 г. максималният размер на дълга, който може да бъде поет за периода, е 8 млрд. евро. Само за настоящата година се очаква външното финансиране да бъде в размер до 6,9 млрд. лв. (3,5 млрд. евро). А общият обем на траншовете за всяка от следващите две години ще бъде ограничен със съответния закон за държавния бюджет.

Късно в петък международната рейтингова агенция MoodyТs присъди предварителен рейтинг Baa2 със стабилна перспектива по Глобалната средносрочна програма на България за емитиране на ДЦК на международните капиталови пазари. Предвижда се програмата да бъде регистрирана до сряда на Люксембургската фондова борса. Така инвеститорите ще бъдат запознати с плановете на МФ за емитиране на облигации, което ще увеличи интереса към книжата и може да доведе до намаляване на лихвите по тях.

Наскоро министърът на финансите Владислав Горанов каза, че през тази година облигации на международните пазари ще бъдат пуснати на два транша - през пролетта и през есента. Първият транш ще се използва за изплащане на 6-месечния мостови заем в размер на 1,5 млрд. евро, който беше подписан на 8 декември 2014 г. Преди да бъдат пуснати облигации на международните пазари, договорите но програмата за емитиране на ДЦК - Договор за дилърство, Договор за агентство и Акт за поемане на задължения, ще бъдат внесени за ратификация от Народното събрание. Максималният размер на дълга, който може да бъде поет до 2017 г. от международните пазари, е 8 млрд. евро, пише в средносрочната програма. От тях 6 млрд. евро ще де използват за предстоящите през следващите три години погашения по държавния дълг. А останалите до 2 млрд. евро ще се използват за покриване на бюджетния дефицит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай