Инж. Санта, CasaClima: Обучаваме работещи по енергийната ефективност на старините

Следим дейностите от проектирането, правим проверки за качеството на място, за да стигнем до окончателното приемане, каза пред "Стандарт" генералният директор на агенцията

Инж. Санта, CasaClima: Обучаваме работещи по енергийната ефективност на старините | StandartNews.com

Международен форум "История и бъдеще - недвижимо културно наследство и енергийна ефективност" се проведе в София. Организатори на събитието са посолството на Италия в България, ИЧЕ – Агенция София, Конфиндустрия България /Сдружение на италианското предприемачество/, Агенция CasaClima, Камара на архитектите в България - Регионална Колегия София Област и Камара на строителите в България в партньорство с Национално сдружение на общините и БНК на ИКОМОС. Конференцията премина под патронажа на министерството на културата, а "Стандарт" е медиен партньор. 

Историческите сгради без данък. Но при условие 

Ето какво коментира пред "Стандарт" инж. Урлих Санта, генерален директор на Агенция CasaClima:

- Инж. Санта, кои са основните принципи на дейността на Агенция CasaClima, свързани с енергийната ефективност на сградите-паметници на културата?

- Агенция CasaClima е обществена организация, която се занимава с всичко, свързано с енергийната ефективност. Нашият основен бизнес е сертифицирането на енергийната устойчивост на сградите и сме признати на международно ниво. Нашата цел е да включим всички участници в процесите на строителството - проектанти, строители и инвеститори, за да вдигнем летвата на качеството. Да трансформираме всичко, което включва една сграда, към качествено строителство.

Това се случва с различни протоколи и стандарти за качество. Те са разделени на различни групи - има за ново строителство, подгрупи за сгради със специално предназначение, хотели, промишлени, училища и т.н. За жилищния фонд сме разработили специален протокол.

За сградите, които са културно наследство - при  дейности на реставрация и консервация не е най-важен аспектът за енергийна ефективност. Първо трябва да се вземат под внимание всички други аспекти, за да се запази това наследство. Но когато работиш върху сграда, която е историческа, трябва да имаш много внимателен подход, за да се избегнат грешки. Затова нашите протоколи са буквално като насочващи линии в помощ на проектантите, за да ги насочват какво да правят като интервенция и да избегнат основните грешки.

Агенцията подкрепя процеса на качествено изпълнение на всички фази. Следим дейностите от проектирането, правим проверки за качеството на място, за да стигнем до окончателното приемане. Всички проекти, които получават сертификат, трябва да минат през този процес, който задължително включва проверки на мястото на строителството.

Искам да подчертая, че разликата с другите стандарти е това, което ние даваме като подкрепа в процеса на изпълнение на дейностите. Защото  качеството зависи от това, което извършваш на самия строеж. С тази цел разработихме обучителни курсове за проектантите, за архитектите, за тези, които се занимават с инсталациите по сградата, включително и за самите работници.

 - Има ли сграда, която не може да бъде реновирана така, че да е енергийно ефективна?

- Да, със сигурност. Църквите, храмовете - там много малко можеш да действаш. Но пак казвам - тези сгради не са най-критичните структури за спасяване. Целта ни е да могат да бъдат използвани историческите сгради в бъдеще. Точно с тази цел трябва да ги приспособим към нашите изисквания, към стандартите и то на всички нива - функционално, комфорт на живеене, жилищна среда, енергийна ефективност. В противен случай тези сгради вече не са привлекателни за хората и не се използват. Тогава те умират.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай