Инж. Михайлов, ТЕЦ Враца:Дружествата трябва да бъдат модернизирани

Необходима е ясна визия за бъдещето на въглищните централи и заетите в сектора

Инж. Михайлов, ТЕЦ Враца:Дружествата трябва да бъдат модернизирани | StandartNews.com

"В отговор на политиката на ЕС да превърне Европа във въглеродно неутрален континент до 2050 г., България си е поставили цел да увеличи производството на енергия от възобновяеми енергийни източници и природен газ. С оглед по-строгите мерки за опазване на околната среда и намаляване на въглеродните емисии, като отговорно предприятие от няколко години инвестираме именно в добавяне на биогорива за производството на енергия.". Това каза инж. Радослав Михайлов, директор на "Топлофикация Враца" относно успешно реализирани проекти в предприятието в областта на опазването на околната среда. По думите му биомасата се разглежда като един от най-значимите възобновяеми източници за производство на електро и топлоенергия за централно отопление. "Като заместител на твърдите изкопаеми горива, в последните години наблюдаваме ръст при използването й. Биомасата се превръща във все по-важна част от енергийния микс на редица европейски страни.", допълни инж. Михайлов.

Директорът на "Топлофикация Враца" обясни накратко, че биомасата е екологично гориво и се получава от остатъци от растителни култури. "Оползотворяването на биомаса е наложена практика в Европа, защото не замърсява околната среда и се счита за източник на зелена енергия. Тя вече е залегнала като част от горивния микс за централно отопление в големите градове. Наред с екологичните ползи, с добавянето на биомаса успяваме да задържим, доколкото е възможно, цената на топлоенергията във Враца, на фона на драстичното повишение на природения газ през последните месеци. Опитът показва, че 2.5 тона слама заместват 1000 нормални куб. метра природен газ и така биомасата излиза два пъти по-евтина.", посочи инж. Михайлов.

Според инж. Михайлов, ако искаме да запазим работещи дружествата, е необходимо те да бъдат модернизирани и да отговарят на високите европейски стандарти за производство на чиста енергия. Въпросът е да се инвестира в диверсифицирането на горивата и закупуване на нови съоръжения. Само по този начин  ще се превърнат в индустриални центрове за развитие на нов тип икономика. „Необходимо е да се влагат средства в самата инфраструктура за газ, защото тя може да бъде използвана в бъдеще и за водорода, който се счита за един от основните енергийни носители в Европа занапред.“, допълни инж. Михайлов.

Относно ремонтната програма на "Топлофикация Враца" с цел осигуряване на надеждно топлоподаване през зимата, инж. Радослав Михайлов разказа, че са извършили редица подобрения и подмяна на амортизирани елементи в инсталациите за високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, както и в основните съоръжения в двете централи. По график отремонтирали участъци от топлопреносната мрежа на предприятието. Той добави, че планират да насочат усилията си към разширение на съществуващата инсталация за комбинирано производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай