Инж. Георгиев: Бъдещето на енергетиката е тя да става все по-зелена

Централите на въглища дават възможност на България да бъде сравнително енергийно независима

Инж. Георгиев: Бъдещето на енергетиката е тя да става все по-зелена | StandartNews.com

"Военният конфликт в Украйна ни дава урок на нас и на цяла Европа, че трябва да сме повече енергийно независими. Случващото се там води до нарастване на рисковете пред енергийната и климатичната сигурност на Европа е необходимо бързо да се предприемат адекватни решения. Смятам, че на този етап трябва да продължим да произвеждаме енергия от въглищата, въпреки че тяхната цена също се повишава. Би било добре в краткосрочен план да се помисли в посока отлагането на извеждането на въглищните централи от експлоатация. " заяви инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. По думите му работата на съществуващите предприятия може да помогне на страната ни да продължи да бъде сравнително енергийно независима. "Едновременно с това е важно да продължим инвестициите в нови технологии, защото все някога конфликтът ще свърши.Тогава отказът от използването на изкопаеми горива отново ще е на дневен ред в съответствие със зелената политика на Европа.", посочи инж. Георгиев. "Природният газ и въглищата продължават да играят важна роля за европейската енергетика. Редица експерти споделят мнение, че ВЕИ ще бъдат достатъчни за производството на енергия. Факт е, че те са чисти горива, но поне в България не биха били достатъчни, особено когато вятърът не духа и слънцето не грее.", допълни още председателят на АТДБ.

Според специалистът е необходимо да се помисли за запазване на енергийната сигурност и независимост на страната ни. В противен случай, прибързаните решения биха довели до положение, при което ще се налага да купуваме електроенергия изцяло отвън, а ще е икономически нецелесъобразно.

На въпрос дали природният газ ще продължи да има съществена роля в бъдещия енергиен микс на България, инж. Кремен Георгиев заяви, че в контекста на Европейската Зелена сделка, газът ще играе жизнено важна роля в енергийното бъдеще на България. "Смятам, че синьото гориво трябва да бъде част от бъдещата енергийна стратегия на страната. Той ще продължава да бъде така необходимото преходно гориво при осъществяването на плавния и справедлив енергиен преход. С оглед на относително малката роля на синьото гориво в българския енергиен микс понастоящем, потенциалът за нарастване на търсенето е съществен. Надявам се със съфинансиране от ЕС да се осъществяват проекти за разширяване на газопреносната мрежа с оглед свързване на топлоцентрали, които към момента нямат достъп до газопреносната мрежа.", посочи председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. Според него възможностите за увеличение на търсенето на природен газ могат да се отключат посредством реформи в регулаторната система.

По думите на инж. Георгиев замяната на въглищата с газ е най-реалистичната и рентабилна възможност, особено предвид факта, че повечето въглищни централи в България са разположени в близост до газовата инфраструктура. Това ще улесни процеса на преминаване гориво към природен газ. Отделно всички инвестиции в инфраструктура в последните няколко години също ще допринесат за позиционирането на страната ни като газов хъб, осигуряващ енергийна сигурност за региона, както и по-добър достъп до конкурентен газ.", обясни инж. Георгиев.

По думите на председателя на АТДБ бъдещето на енергетиката е тя да става все по-зелена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай