Икономист хвана цаката на високите цени, даде рецептата

Стоян Панчев обясни, че не вижда къде е злоупотребата, за да се говори за спекула

Икономист хвана цаката на високите цени, даде рецептата | StandartNews.com

Вариант за справяне с ценовата криза има чрез намаляване на ДДС за определена кошница от храни. В много от страните, където имаме по-ниски цени на храните спрямо България, една от причините е по-нисък ДДС. Още 2022 г. много от страните в Източна Европа и южната дъга на еврозоната започнаха да предприемат такъв тип мерки - за намаляване на ДДС на храните. Това е една от причините в Унгария, Чехия, Италия, Австрия яйцата са по-евтини, отколкото в България. Мнението изрази пред БНР макроикономистът Стоян Панчев от Експертния клуб по икономика и политика.

С механизъм за наблюдение няма как да се въздейства на цените, категоричен беше още той: "Мерките на служебното правителство са палиативни, показващи загриженост, но не и някаква сериозна стратегия за справяне с инфлацията. Търсенето на виновни и инспектирането на веригите на доставките по-скоро отварят темата и ни карат да говорим за нея, но едва ли ще доведат до някакви промени".

Панчев обясни, че не вижда къде е злоупотребата, за да се говори за спекула: "Имаме верига на доставката, в нея има различни играчи, които се конкурират за по-голямо парче от пая. Не са се сменили тези вериги на доставки от годините преди инфлацията и сега. Същото е било и през 2020 г, когато имаше дефлация. Няма промяна в начина, по който големият супермаркет взема кашкавала от мандрите".

По думите на експерта, за да се стигне до инфлацията, промяната е в паричната политика на големите централни банки: "Когато тези нови пари в системата стигнат до крайния потребител, тези елементи от веригите на доставките започват да виждат повече и да болят повече, защото крайните цени стават по-високи. Не става дума само за цените на храните, важи и за други сектори от икономиката - здравеопазване, образование и други. ... Не се е случило нещо чрезвичайно в самата верига на доставки в последните две години, случи се инфлацията и сега повече забелязваме".

"Вече може да се опитваме административно, с различни мерки от страна на правителството, някаква част от тези цени да бъдат намалени. Цялостен спад на потребителските цени може да се случи само при продължаваща промяна на паричната политика (на централните банки). С мерки на българското правителство, още повече с търсене на спекуланти няма да стане. ... Ако търсим начин да намалим цялата инфлация, това е с намаляване на търсенето", обясни икономистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай