Икономиката с рекорден скок

Икономиката с рекорден скок | StandartNews.com

Икономиката ни чупи рекорди. 2,9% е ръстът на икономиката през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, обявиха от НСИ. Такъв голям ръст не е имало от четири години и половина - от първото тримесечие на 2011 г., когато БВП нарасна с 4,5%. Тогава обаче този резултат се дължеше на първите опити за излизане на страната ни от кризата.

През третото тримесечие на 2015 г. Брутният вътрешен продукт възлиза на 23,49 млрд. лв. В евро това са 12 млрд., което прави по 1671 евро на човек от населението. Спрямо предходното тримесечие ръстът на БВП е с 0,7%.

Делът на аграрния сектор в икономиката е 8,6%, като се увеличава с 0,3 процентни пункта за година. Индустрията намалява своя дял в икономиката с 0,3 процентни пункта до 27,3%. А делът на услугите се запазва на 64,1%.

През третото тримесечие ръст на годишна база се отчита в почти всички сектори на икономиката. Изключение правят строителството, където има спад с 1,2%, както и културата, спорта, развлеченията и производството на стоки за собствено потребление, където се отчита спад с 1,8%. Най-голям ръст на годишна база има в секторите създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения - с 3,7%, както и в промишлеността - с 3,5%. В административните и спомагателни дейности се отчита увеличение с 3%, а при сделките с недвижими имоти - с 1,7%. Най-малко раздвижване на пазара има в търговията на дребно, както и в финансовите и застрахователни дейности - с по 0,5%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай