Игра на нерви за билетчето

Големите превозвачи няма да вдигат цените, малките се ослушват

Игра на нерви за билетчето | StandartNews.com

София. Да вдигнат или не цената на автобусния билет за празниците. Това е хамлетовският въпрос, който мъчи шефовете на превозваческите компании.

Най-големите са категорични, че поскъпване няма да има. Някои от малките вече тихомълком вдигнаха тарифите, други пък се ослушват какво ще направят конкурентите им, за да не изгубят клиентите си. И разчитат, че предстоящите тази седмица преговори за замразяване на цените на горивата ще са успешни.

Няма да пипаме цените за Великден, а и до края на месеца. Това заяви Ваньо Алексиев, собственик и управител на една от големите автобусни компании у нас - "Биомет". Билетите за 12, 13 и 16 април са почти разпродадени. За съжаление обаче през останалото време от годината автобусите се движат полупразни, каза Алексиев.

Според него преговорите за замразяване на цените на течните горива, които започнаха в края на миналата седмица между "Лукойл" и министрите на икономиката и транспорта Делян Добрев и Ивайло Московски, едва ли ще окажат осезателен ефект върху пазара, както се е случило и преди година, когато също имаше мораториум. Задържане или намаляване на цените само за вътрешния пазар е нереално, тъй като те не се влияят от решенията на отделни хора, а от световния пазар, категоричен е превозваческият бос.

Цените на дизел се задържаха стабилни, така че няма да вдигаме билетите поне до края на месеца, каза и Галя Топалова, шеф на две от най-големите автобусни компании у нас - "Груп" и "Етап Адрес". Тя се надява на повече приходи заради увеличените пътувания по празниците.

Няма да увеличаваме цените на автобусните билети преди Великден, категоричен е и Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) и собственик на един от най-големите автобусни превозвачи - "Карат-С". От 6 месеца харчим това, което сме изкарали до септември миналата година. Дори и над 90% от местата в автобусите да се запълнят, превозите пак са на загуба заради скъпото гориво, изчисли Столарски.

В същото време старозагорската автогара все още не продава билети за дните около Великден. "Не знаем коя от фирмите ще работи, обадете се след 10 април", казаха от диспечерната. Според хора от кухнята обаче някои от превозвачите обмисляли точно преди празниците да повишат цените до по-далечните дестинации. Сега билетът от Стара Загора до София е в много широки граници - от 16 до 20 лв.

Почти сигурно е, че всички фирми постепенно ще се ориентират към най-високата цена.
Много от превозвачите побързаха да увеличат билетчето още през март, когато за първи път бяха достигнати исторически нива на дизела и бензина.

Велинградската "Беев груп" например вдигна с цели 3 лв. цената на талона до София, който от 12 лв. стана 15. Средно с 50 ст. отгоре взимат и за билет към селата в Добричка област от 1 април. От Балчик до Албена вече се пътува за 2,50 лв. вместо 2,00 лв.

21 лева плащат пътуващите от Хасково към София, което е с 2 лв. отгоре. Фирма "Автотранспорт"-Монтана увеличи с левче цената на билета до София. Само няколко дни преди Великден той вече струва 13 лв. Увеличение с лев има и до Лом - 8 лв. По-скъпи са билетите до Вършец и Чипровци. Още през февруари вдигнаха с 2 лева цените и почти при всички превозвачи по линията Русе-София. Пътуващите до столицата вече плащат 28 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай