Идва световен шок за парите! Какво се готви

И как ще се отрази тоза промяна на хората

Идва световен шок за парите! Какво се готви | StandartNews.com

Идва голяма промяна за парите в световен мащаб, като все повече тя се очертава като неизбежна.

Парите са обещание за стойност и хората търсят начини за по-бързата им, по-лесна и по-сигурна размяна, откакто са установили, че бартерът на торба ябълки за брадва невинаги е удачна идея.

Разочарованието от съвременната финансова система и действията на банките в контекста на световната финансова криза от 2008 г. доведоха до раждането и възхода на криптовалутите начело с биткойна като начин за "освобождение" на парите от диктата на финансовите институции чрез децентрализация, макар светът на криптовалутите да се доказа като твърде непредвидим.

 А според неотдавнашно изследване на базирания във Вашингтон Атлантически съвет общо 130 държави, представляващи 98 процента от световната икономика, вече проучват възможността за разработване на дигитални версии на националните си валути, като близо половината са в напреднали проектни етапи, тестова фаза или вече са задействали използването им. 

Русия задейства преди седмица пилотната фаза на проекта си за дигитална рубла с надеждата да модернизира финансовата си система и да увеличи възможностите си за трансгранични плащания.

Индия въведе дигитална рупия на 1 декември 2022 г. и към юни 2023 г. тя вече се използва от 1,3 милиона клиенти и 300 000 търговци, като целта е до края на годината да бъде достигнат прагът от 1 милион трансакции дневно.

Китай тества в реални условия и огромен мащаб дигиталния юан от близо три години, достигайки вече 260 милиона потребители, като към края на юни са регистрирани трансакции на стойност 1,8 трлн. юана (249,33 млрд. долара) дневно,макар дигиталните юани в обращение да са едва 0,16 процента от паричното предлагане на страната.

Американският президент Джо Байдън разпореди миналата година правителствените служби да направят оценка на рисковете и ползите от създаването на дигитален долар, а в Европа Европейската централна банка (ЕЦБ) работи по дигитално евро.

Също толкова важен мотив за централните банки е и стремежът да не изостанат от технологичното развитие във финансовия сектор и все по-глобализиращите се платежни системи, предлагайки същевременно по-стабилна тяхна алтернатива, както и да обхванат потребители, останали досега встрани от системата - в обширни региони на света все още милиони хора нямат банкова сметка.

Има обаче още много въпроси, които централните банки трябва да обмислят, посочва Джеси Макуотърс, ръководител на отдела за глобално регулиране в "Мастъркард" (Mastercard).

Сред тях са ролята на частния сектор в издаването и функционирането на дигиталната валута, сигурността, защитата на личните данни и оперативната съвместимост - например как една дигитална валута на централна банка би могла да работи с повсеместно използван платежен механизъм, какви конкретни предизвикателства ще разреши този тип валута и дори дали той би бил подходящ за съответната задача.

Централните банки ще трябва да определят също така как биха могли да постигнат точния баланс между защита на личната информация и прозрачността, за да предотвратят незаконни дейности, като същевременно спазват правото на поверителност, отбелязват експертите на "Мастъркард".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай