Идва голям шок! Експерти с предупреждение за цените

Къде е връзката с горивата

Идва голям шок! Експерти с предупреждение за цените | StandartNews.com

Чака ли се нов ценови удар заради поскъпването на горивата? Очевидно е, твърдят икономистите.

Ново поскъпване на основните стоки и услуги заради ръста при горивата. Това прогнозират производители и търговци, след като цените на бензина и дизела тръгнръстаха ударно нагоре през последните седмици. Най-сериозен ефект се очаква на пазара на храни и основни стоки, които купуваме, както и при транспортните услуги, пише Нова телевизия.

От лятото досега литър гориво поскъпна с близо 30 ст. спрямо пролетните месеци. Очакванията са поскъпването при горивата бързо да се отрази в крайните цени на основни стоки и услуги, които използваме.

Ударът първо ще усетим на щандовете на хранителните магазини, тъй като транспортът и логистиката са основна част от себестойността на тези продукти. В началото на есента цените на храните отново тръгнаха нагоре – ръст се усеща най-вече при месото, оризът, захарта, както и повечето плодове и зеленчуци.

Ударът по семейния бюджет ще се засили още повече заради поскъпването на горивата, прогнозират експертите. В момента литър бензин А-95 се продава средно за 2.87 лв., а литър дизел – за 2.89 лв. В много бензиностанции в страната обаче цените на колонката минават 3 лв., а прогнозите са, че този ръст ще продължи през следващите месеци. „Това, което наблюдаваме през последния месец, е увеличаване на цената на бензина с 10 ст., а на дизела – с около 13 ст. – което означава ръст при бензина – с 3 %, а при дизела – с около 5%”, обясни Добрин Иванов от АИКБ.

„Със сигурност ще се отрази на цените, тъй като знаете един от основните компоненти на инфлацията (индекса на потребителските цени) е именно енергийните ресурси. Те участват в цялата структура на производството и съответно влияят на нейната цена. Спадът на инфлацията ще се забави или ще се обърне в обратната посока”, коментира икономистът Стоян Панчев.

 Според бизнеса засега няма реална причина ефектът от по-скъпите горива да се пренесе по веригата. И припомнят, че преди година – и бензинът, и дизелът са били с по-високи цени. Въпреки това очакванията са за бърз ръст и на щандовете у нас заради разликата на колонката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай