Гореща прогноза! Кога спира истерията с имотите

Какво предвиждат опитни брокери през годината

Гореща прогноза! Кога спира истерията с имотите | StandartNews.com

Покачването на лихвените нива от миналата година оказаха очаквания натиск върху пазара на имоти. Трудно е да се предскаже как поскъпването на ипотечните кредити ще повлияе сектора и най-вече върху цените, но едно е сигурно – балонът изпусна въздух.

Войната в Украйна, усещането за рецесия, по-високите разходи за енергия, инфлацията и нарастването на лихвените нива ще засегнат всеки аспект от сектора на недвижимите имоти.

Пазарът се подготвя за евентуално забавяне на ипотечното кредитиране, което ще повлияе върху сделките. Според експерти в бранша се очаква 2023 г. да бъде по-спокойна в сравнение с миналата 2022 г.  и по-сериозно активизиране на пазара да се усети през втората половина на годината.

„В глобален план на много пазари има ясни индикации забавяне на жилищните пазари поради повишение на лихвените проценти по кредитите, спад в обемите от сделки и дори корекция на цените надолу”, описва картината Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Банкерите са оптимисти. „Лихвените нива у нас ще се покачват плавно. Увеличението ще е минимално с няколко базисни пункта, далеч под нивата в някои други страни от Централна и Източна Европа, благодарение на фиксирания курс евро-лев. Българската банкова система е в добро здраве и с отлична ликвидност. Очаквам покачването да е до 4-4,5% до края на годината”, смята Борислав Генов, директор „Банкиране на дребно” в Уникредит Булбанк.

„Всички световни тенденции са в посока вдигане на лихвеният процент по ипотечното кредитиране, и вероятно това ще се случи и в България в някакъв момент. Към днешна дата, условията по ипотечните кредити в България са едни от най-добрите в Европа и няма индикации за забавяне”, добавя колегата ѝ Иван Козаров, управляващ директор на ARCO REAL ESTATE.

2023 г. започва със засилена активност на имотния пазар, казват брокерите. 

Близо месец и половина след старта на годината вече по-смело можем да кажем, че жилищният пазар е стабилен, има засилено търсене, като същевременно се усеща и увеличение в предлагането, което дава много добър баланс на пазара.

Интерес привличат както големите градове, така и в особена степен планинските и морските курорти. Като нива в момента пазарът е някъде около обемите сделки от същия период на 2022 г., но при доста по-високи цени”, отбелязва Полина Стойкова.

Прогнозата ѝ е, че от пролетта темпът на нарастване ще се забави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай