Големи компании продават руските си активи

Причината е променената ситуация след инвазията в Украйна

Големи компании продават руските си активи | StandartNews.com

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия, който разполага с активи за 1,3 трлн. долара, ще продаде руските си активи след нахлуването на Русия в Украйна.Това обяви премиерът на Норвегия Йонас Гар Стьоре, цитиран от Ройтерс.

Фондът притежава акции на около 47 компании, както и държавни облигации на Русия. Руските активи на фонда са на стойност 25 млрд. норвежки крони (2,83 млрд. долара) в края на 2021 г., представи данни норвежкото правителство.

Най-ценният дял на норвежкия инвестиционен фонд в отделно руско дружество в края на 2020 г. е в „Сбербанк“ – 0,83% от капитала на банката за 6 млрд. крони. Норвежкият държавен фонд е четвъртият по големина акционер в руския кредитор, според данните на Refinitiv Eikon, предава investor.bg.

Втората и третата най-големи инвестиции на норвежкия държавен фонд към края на 2020 г. са в енергийните компании „Газпром“ и „Лукойл“.

Също вчера British Petroleum /BP/ обяви, че ще продаде дяловото си участие в руската петролна компания „Роснефт“. От борда на директорите на руския гигант се оттеглят ръководителят на ВР  Бърнард Луни и бившият ѝ ръководител Боб Дъдли.

Луни коментира в изявление, че инвазията „ни накара фундаментално да променим позицията на BP спрямо „Роснефт“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай