Събота,

"Газпром" готви удар по "Булгаргаз"

От: Рачо Рачев -
13429
"Газпром" готви удар по "Булгаргаз"
A
A
A

Енергийният експерт Иван Хиновски разкри пред БНТ, че по негова информация руският газов доставчик "Газпром" води в момента преговори с друго дружество у нас, което да продава синьо гориво вместо държавната фирма "Булгаргаз".

"За мен е притеснително, че "Булгаргаз" се готви да предлага основните си количества на газовата борса чрез свое търговско дружество. Тогава компанията няма да носи дългосрочните договори с "Газпром". Ще стане държавен търговец", обясни Хиновски и добави, че това ще стане ясно, ако "Булгаргаз" не успее да сключи нов дългосрочен договор с "Газпром".

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата трябва да падне възможно най-скоро, смята Иван Хиновски.

"Мораториумът беше напълно излишен, защото ефектът от него дори и да се забави, ще бъде негативен. Ако се приложи последното решение на КЕВР и намаление на ДДС, топлинната енергия ще се повиши с 11%, а тока ще поскъпне с 1,5%", каза Хиновски.

Експертът коментира и казуса с топлофикацията в София и нейното тежко финансово състояние.

"Трябва да бъде ясно на всички, че Топлофикация-София е стратегическо дружество свързано със сигурността на София. Спирането му би било апокалипсис в Столицата, няма достатъчно мощности, които да компенсират загубата на топлинната енергия. Електрическите мрежи няма да издържат", каза Хиновски.

По думите му общинското топлофикационно дружество има нужда от сериозни реформи, така че да работи по-ефективно. Включително и да се мисли за смяна на горивото.

Преди дни Хиновски участва от името на "Има такъв народ" в експертен коалиционен съвет за промяна на състава на КЕВР. Енергийните специалисти обсъждаха дали да бъде сменен само председателят на ведомството Иван Иванов или цялата комисия. Както и какви ще са допълнителните критерии за избор на нови членове. Мандатът на досегашния председател Иван Иванов изтече преди повече от година и половина. Оттогава бяха проведени два конкурса като и двата се провалиха поради липсата на кандидати.

Експертите очакват двуцифрена средна инфлация заради поскъпването на горивата в световен мащаб.

Хиновски коментира и възможността за спиране на руския газ към Европа. По думите му това е малко вероятно, защото Русия в момента намалява със своите доставки общите цени в Европа.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички