Неделя,

Френски гигант в киберсигурността ще помага на България

От: Иван Ватахов -
177
Френски гигант в киберсигурността ще помага на България
A
A
A

Повече от 50 специалисти по киберсигурност ще бъдат наети в новия оперативен център на френската компания "Атос" (Atos) в София до края на годината, като се предвижда те да се увеличат до 300 в следващите няколко години, стана ясно при откриването на центъра, на което присъства министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Лорер благодари на компанията, че разпознава България като източник на таланти в тази област и изрази съжаление за това, че за последните 15 години страната ни не е свършила добра работа в тази сфера.

„В минали години бяхме свидетели на много пробиви в киберсигурността. Някои от тях бяха смешни, други опасни. В сегашната обстановка на война на територията на Европа киберсигурността трябва да бъде изключително важна за всяка страна“, заяви Лорер при откриването на центъра.

По думите му киберсигурността заедно с дигитализацията трябва да излезе на преден план. „Киберсигурността на държавата е сигурността на всички нейни граждани“, подчерта министърът на иновациите и растежа.

В България групата на "Атос" e представена от две компании с общо над 1500 служители, които предоставят IT решения и услуги за корпоративни клиенти в над 40 страни по света. За европейския гигант в сферата на IT корпоративните услуги това е 16-ият център, който компанията отваря в световен мащаб.

„С увеличаването на нашите клиенти в Европа, включително и в България, за нас беше естествено решение да открием своя следващ център за киберсигурност именно в София, където вече имаме чудесен екип от дигитални експерти“, каза Крис Море, старши вицепрезидент по киберсигурността в "Атос". "Атос" е лидерът в  Европа, предлагащ услуги за киберсигурност. Новият ни център ще осигурява ключови услуги за сигурност за нашите клиенти в региона и имаме амбицията да разрастваме локално своя бизнес дори още повече", съобщи той.

В центровете за киберсигурност на Атос по целия свят се обработват над 31 милиарда инцидентна дневно. Новият център в София ще предлага пълна гама от услуги за кибер защита, включвайки мониторинг, анализ на инциденти и други, използвайки изкуствен интелект и machine learning, за по-прецизното установяване на проблеми и тяхното бързо разрешаване.

По време на откриването на новия център Атос беше отличена и със „Зелена карта за административно обслужване“, която беше връчена от Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет. Основната цел на картата е да  оказва съдействие за индивидуално административно обслужване на инвеститорите на територията на Столична община.

В България групата на Атос e представeна от две компании с общо над 1500 служители - Atos IT Solutions & Services и Atos Bulgaria Competency Center.

Atos IT Solutions & Services поддържа 20+ бизнес функции и 1000+ процеса, като предоставя цялостни услуги като счетоводство, контрол, управление на финанси, човешки ресурси и доставки на компаниите от групата на Atos. В допълнение, дружеството доставя и услуги за бизнес комуникации за клиенти в над 40 страни по света.

Atos Bulgaria Competency Center предоставя IT решения и услуги за индустрията за производство и дистрибуция на бързооборотни стоки, както и за хранително-вкусовата промишленост. Компанията е сред лидерите предлагащи най-висок клас SAP решения за корпоративни клиенти. В портфолиото й влизат клиенти като „Кока-Кола Хеленик“, Swarovski, Thysenkrupp, SEB и други.

И двете компании са сред водещите работодатели в България и са награждавани четири пъти със сертификата “Great Place To Work” от международната организация Great Place Тo Work Institute.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички