Евтино или бързо. Голямата дилема за пътуването до морето

Влаковете остоно стават хит заради цените на горивата

Евтино или бързо. Голямата дилема за пътуването до морето | StandartNews.com
  • Влаковете отново стават хит заради цените на горивата

В разгара на туристическия сезон и на фона на драстичното поскъпване на горивата, все повече семейства започва да си правят сметка с какво да пътуват до морето. Само за година бензинът се увеличи с 50% към юли, а дизелът с 56%.

Влакът е единственият транспорт, чиито цени не се промениха на фона на драстичното поскъпване, сочи проверка на ekspresso. Цените до морето варират от най-евтините – 18 лв с бърз влак, втора класа, до 30 лв. с кушет-вагон до Варна. Децата от 7 до 10 години ползват 50% намаление и за тях билетът излиза между 10 и 12 лв. БДЖ предлага и услугата „пътуване в група” от 3 до 6 души при които цената до Бургас излиза между 18 и 24 лв на човек. До Варна цените са с няколко лв. по-високи – между 24 и 31 лв в зависимост от вида на влака и класата. При пътуване в група, пътят излиза между 21 и 26 лв.  От БДЖ напомнят, че лицата със степен инвалидност пътуват безплатно.

  •   Влаковете станаха по-бързи

Всички дневни бързи влакове между София и Бургас  през Подбалканската железопътна линия, както и на два бързи влака по направлението между София и Варна през Горна Оряховица ще ни возят по-бързо. Така от столицата до Бургас ще се стига за пет часа и половина, вместо за шест часа, както сега. Пътуването до Варна пък ще е с 55 минути по-кратко и ще продължава 6 часа, съобщиха от БДЖ. Още преди няколко дни от държавната компания обявиха, че вдигане на цената на билетите не се предвижда, а заплатите на работещите ще се повишат. Това ще се случи благодарение на повишените приходи на дружеството.  

  •   Автобусите вече не са евтини

Не така стоят нещата с цените на автобусите. Компаниите вече увеличиха през пролетта цените с около 5% до 8%. За радост второ увеличение преди летния сезон не последва, но пък за да оптимизират разходите си компаниите съкратиха някои рейсове и натовариха други линии с пътуване от София до морето през Пловдив, Ст. Загора и др. От автобусните превозвачи съветват билети да се купуват по-рано, защото автобусите, особено до морските дестинации са пълни. Пътуване до Бургас излиза между 25 и 27 лв в зависимост от компанията, а до Варна, между 30 и 33 лв.

  • Колата - скъпо, но удобно

Въпреки поскъпналия бензин, българинът продължава да предпочита пътуването с кола. Тук повишението е най-драстично, но пък и удобството  е по-голямо, особено при пътуване до по-малки и отдалечени курорти, за които ще е нужен допълнителен транспорт от гарите.Ако миналото лято един резервоар е струвал 120-130 лв, тази година, за да заредим „до горе” са ни нужни между 160 и 200 лв. в зависимост от вида на автомобила. Така на практика, при пътуване в кола с четирима пътника, разходът за гориво на човек излиза между 40 и 50 лв.

  • Внимавайте с бензиностанциите

С колко точно ще стигнем до морето зависи от средния разход на гориво на колата, скоростта с която ще шофираме и естествено от багажа. При по-висока скорост и повече багаж, разходът на гориво се качва от 8 на сто, докъм 10 на сто, изчисляват  дългогодишните водачи на коли. Експертите съветват водачите да проверяват предварително цените, тъй като между отделните вериги бензиностанции има разлики в цените, които понякога варират в диапазона между 50 и 70 ст., видно от специализирания портал Fuelo.

От този месец влезе в сила и отстъпката от 25 ст. на литър, което при по-дълго пътуване спестява на водачите между 10 и 30 лв от цената за пълен резервоар. Бензиностанциите предоставят заедно с това и редовните си отстъпки по програмите „лоялен клиент”, с което цената на горивото може да поевтинее с до 50 лв при зареждане „до горе”.

  •  Самолетът си остава най-скъп. А дали е и най-бърз?

Най-скъпият транспорт си остава самолетът. Друг е въпросът дали е най-бърз заради времето, което се отделя преди полета и допълнителните харчове за предвижване от летището до курорта. С месец предварителна резервация еднопосочен билет излиза 65 евро, или 130 евро за двупосочен билет до Бургас. Проверка на ekspresso установи, че за август цените на самолетите до Варна варират между 135 и 150 евро за двупосочен билет и местата са почти заети с ранни резервации. С около 5 до 10 евро по-евтини са полетите до Бургас.

Всички автогари и БДЖ предоставят възможност за онлайн закупуване на билет, където лесно може да се прецени към момента какви са актуалните цени, наличности и възможности за пътуване.

  •  Модерният вариант - споделени пътувания

По-евтин пътят може да излезе и със станалите популярни „споделени пътувания”, които се предлагат основно във Фейсбук. Справката по специализираните страници сочи, че при инцидентни решения за пътуване на един или до двама души, може да бъде намерен превоз с кола. В повечето случаи обаче, заради поскъпналия бензин, цената на един пътник в споделен превоз се предлага на цената на автобусните билети. За пътуване до морето предложенията варират между 20 лв и 30 лв, видно от офертите и договарянето във ФБ.

Най-бърз си остава транспортът с кола, който отнема между 3 и 4 часа, с което се изравнява по бързина със самолетния транспорт. За 40-50 минути полет до Бургас и Варна, пътниците губят около два часа по аерогарите преди и след полета и допълнително време и разходи за транспорт до съответния курорт. Макар и най-евтин, влакът си остава най-бавен като дори и с експрес до морето отнема между 5 часа и половина, до осем часа. С автобуси е средно около 6 в зависимост от спирките по маршрута и крайната дестинация.На фона на разнообразните възможности, пред летуващите остава дилемата „време или пари”, която изглежда лесно разрешима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай