Ето при какъв курс на лева влизаме в еврозоната

Депутатите решиха - само при 1,95583 за евро

Ето при какъв курс на лева влизаме в еврозоната | StandartNews.com

Парламентът прие днес решение за определяне на условията за договаряне на централен курс на лева към еврото съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам.

При договаряне на централен курс на лева към еврото съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, министърът на финансите и управителят на БНБ се задължават да предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс от 1,95583 лв. за едно евро. България не участва в Механизма на обменните курсове /Еxchange Rate Mechanism II/ при централен курс между еврото и лева, различен от 1,95583 лв. за едно евро, записаха в решението депутатите.  

С това даваме ясен сигнал и на наши европейски партньори, и на българските граждани, че ние желаем да влезем в еврозоната, но не на всяка цена, коментира Йордан Цонев /ДПС/, съвносител на решението. По думите му втората част от решението категорично казва, че ако някоя от страните членки на еврозоната плюс Дания предложи друг курс, България прекъсва пътя си към еврото.

Кристиан Вигенин /"БСП за България"/ възрази срещу подхода, по който се взима такова важно решение за години напред - "на крак", "на пожар", и обяви, че депутатите от левицата ще се въздържат при гласуването. Вигенин призова да бъдат изтеглени промените в Закона за БНБ и да се подготви нов текст. Той обвини управляващите, че с действията си са създали страхове и днес се опитват да решат панически проблема. "Много е възможно отново да се поддадете на натиск и накрая да приключим не по начин, който е описан в това решение", допусна той. Вигенин заяви, че БСП ще продължи да подкрепя действията за присъединяване на България към еврозоната, но при ясни гаранции, че националният интерес ще бъде защитен, обменният курс ще се запази какъвто е сега и спестяванията на гражданите няма да пострадат.

Колегата му Румен Гечев попита какво ще преговаря българското правителство в чакалнята на еврозоната, като въпросът е как се излиза от чакалнята. Никой не може да даде гаранции по какъв курс се влиза в еврозоната, тъй като Европейският съвет е казал, че се решава при излизане от чакалнята, коментира той и прочете откъс от резолюцията на Европейския съвет. Ние сме с фиксиран курс, какъв е проблемът на България, коментира Гечев.

Уважаеми проф. Гечев, и ние четем, четохме вчера, четохме онзи ден и това, което цитирахте, не го цитирахте докрай, репликира го Йордан Цонев. Той отбеляза, че след настоящото решение на парламента българските представители нямат право да променят курса без санкция на Народното събрание. Механизмът за излизане от Валутния борд е с промяна на закона, със санкция на НС, и механизмът за промяна на валутния курс ще бъде само със санкция на НС, посочи Цонев. 

Тома Биков /ГЕРБ/ припомни "защо в България има Валутен борд и кои са неговите бащи и майки". Валутен борд има от 1997 г. с консенсусно решение, защото фалирахте държавата, тогава фалирахте доверието в българския лев, вие, вашата партия по вашия начин, обърна се той към представителите на БСП. Затова хората сега ги е страх да не би курсът да вземе да плава, коментира Биков. По думите му в момента БСП се опитва да всява паника абсолютно ненужно. Предлагаме ви решение, в което да фиксираме курса, да дадем мандат, да задължим министъра на финансите и директора на Централната банка да защитават при този курс да влезем в еврозоната, обясни Биков. Според него БСП е на път да разруши консенсуса за влизане в еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай