Енергийният министър разкри кой печели от скъпия газ

Ако Русия спре кранчето, имаме запаси за един месец, каза Александър Николов

Енергийният министър разкри кой печели от скъпия газ | StandartNews.com

За спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да нямаме всички ползи, които имаме от европейския пазар. Това обясни министърът на енергетиката Александър Николов в студиото на „Здравей, България”.

„Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток е добре, ако го направим ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем”, уточни той.

Николов отчете, че цените на тока в Европа на битовия пазар са много по-високи. „Факт е, че енергийната криза е криза за цяла Европа. Тя не е само в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион”, каза енергийният министър.

Коментар от него дойде и за това дали е възможно общините, които изключват осветлението, и училищата, болниците и манастирите, които се сблъскват с проблеми заради високите цени да преминат на регулирания пазар на електроенергия.

„Не, не може да стане. Има краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните са компенсациите, които са планирани. Дългосрочно, което трябваше да се направи много назад във времето, през следващите няколко месеца ще го направим - е всички административно директно или индиректно свързани бюджетни социални организации да преминат в общ пул, за да има предвидима цена”, уточни Николов.

На въпрос защо студентите в общежитията плащат по 100 лева сметка за една крушка, министърът отговори: "С проф. Денков /министъра на образованието/ ще инициираме среща и ще разговаряме със съответните представители на студентите. Те ще получат компенскация като останалите.

По думите на Николов, със скъпия ток не вдигаме белия байряк, имаме посока, по която се върви от няколко години - либерализиран пазар. Да не бъркаме краткосрочните кризи с дългосрочната сдтратегия, посочи Николов. 

Той коментира и рокадите в "Булгаргаз":

"Ръководството на "Булгаргаз" излезе през декември с различни позиции за повишаване на газа - между 14 и 32%. 

Моето мнение е, че цената през януари на природния газ е функция от поведението на "Булгаргаз". Можеха да бъдат предприети действия така, че повишението да бъде 5%, а не 30", каза Николов. По думите му, вместо да се защитава обществения интерес, се защитава търговският интерес на определени фирми.

"Учудващо и странно е защо е необходимо да има две борси за търговия с природен газ в България. Ръководството на Булгаргаз не е работило за интересите на "Булгаргаз", а за някой, който е можел да реализира печалба от сделка с дружеството", посочи Николов.

Според него в България цената е по-ниска, ако се използва целия микс. "Т.нар. опозиция е страшно загрижена за съдбата на ръководството, а не за хората, които плащат за газ. Когато се миксира, се получава цена, която е по-ниска от пазарната. Тогава се появява юридическо лице и купува на тази по-ниска цена", обясни схемата Николов.

Ще пострадат ли газовите доставки у нас при евентуална ескалация на напрежението с Русия - има ли интерес Москва да спира кранчето?

"Европа е зависима от природния газ от Русия, но Русия е зависима от парите на ЕС. Най-зависима от доставките на газ от Русия в съотношение към икономиката е Германия. Ако има санкции - те ще са за цяла Европа. Няма да спре всичко у нас, ако спре газът. В подобни кризисни ситуации е много важно как се управлява хранилището в Чирен. То не е пълно и това също е проблем, защото не е било наблюдавано във времето назад. Ако в момента спре природният газ, до края на февруари всичко ще бъде нормално. Имаме потвърждение от партньорите ни в Азербайджан, че ще бъдат доставени количества. Няма да бъдат компенсирани изцяло нуждите, но ще има за бита. Говорили сме и за доставки от Гърция", посочи Николов. 

На въпрос възможна ли е покупка на втечнен газ от американските танкери, министърът отговори: "Възможно е да купим, но цената ще бъде по-висока. Има производствена цена, има и цена за доставка. Но става въпрос за кризисна ситуация, в която е важно да бъдем на топло", подчерта Николов.

Предстои подписването на нов договор с Русия - може ли да се договори по-ниска цена? "Предстоят преговори, важно е какво ще е ръководството на "Булгаргаз"", каза министърът. По думите му, новата цена едва ли ще бъде зависима от позицията на България по геополитическата ситуация в момента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай