Драма. Светило на науката даде рамо на Кристалина!

Това си е чист преврат

Драма. Светило на науката даде рамо на Кристалина! | StandartNews.com

Световноизвестният икономист и нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц видя опит за преврат във Фонда.

В анализ за авторитетно издание той застана твърдо зад Георгиева, като я нарича "смел лидер в борбата с икономическите последици от пандемията".

В анализ за Project Syndicate Стиглиц застава твърдо зад Кристалина Георгиева. Нарича я смел лидер и пише, че опитът за отстраняването ѝ от МВФ е несправедлив и може да затрудни управлението на фонда в следващите години.

"Текат действия по смяната или поне значителното отслабване на Кристалина Георгиева - управляващ директор на Международния валутен фонд от 2019 г. 

Това е същата Георгиева, чийто отличен отговор на пандемията бързо осигури средства за задържане на държавите на повърхността и за посрещане на здравната криза.

За всички тези действия Георгиева трябва да бъде аплодирана. И така, къде е проблемът? И кой стои зад усилията да бъде дискредитирана и отстранена?

Георгиева бе атакувана за индекса от 2018-а, в който Китай е бил класиран на 78-мо място - същата позиция като предходната година. Прави се инсинуация, че е трябвало да бъде на по-задна позиция, но е останал на това място като част от сделка за осигуряване на подкрепата на Китай за увеличаване на капитала на банката, към което тогава тя се е стремяла 

Преди четвърт век, когато бях главен икономист на Световната банка и Doing Business се публикуваше от отделно подразделение - Международната финансова корпорация, го смятах за ужасен продукт.

Държавите неизбежно се разстройваха, когато видимо справедливи решения водеха до слизането им надолу в класацията.

Шанта Девараджан, ръководител на отдела, който наблюдава изготвянето на Doing Business и докладва директно на Георгиева през 2018 г., подчертава, че никога не е бил притискан да променя данни или резултати.

Екипът на банката е правил точно това, което е наредила Георгиева, и е проверил повторно цифрите, внасяйки миниатюрни промени, довели до редакция с леко придвижване напред.

Изглежда, който плаща, той поръчва музиката. За щастие, разследващата журналистика разкри далеч по-лоши прояви, включително неприкрит опит на Маплас да промени методологията на Doing Business, за да понижи Китай в класацията.

Не е изненада, че има хора, които не са щастливи от посоката, която МВФ пое по ръководството на Георгиева.

Много участници във финансовия пазар не са щастливи, че МВФ не действа толкова силово като събирач на дългове - основна част от критиката ми към фонда в книгата ми "Глобализацията и нейните недоволства"

Освен това, между МВФ и Световната банка съществува отдавнашно институционално съперничество, което сега се покачва заради дебата кой трябва да управлява предложения нов фонд за "рециклиране" на новоемитираните СПТ от напредналите икономики към по-бедните страни., пише още Стиглиц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай