Доматът по-скъп от пържолата

Газ и торове вгорчават салатата

Доматът по-скъп от пържолата | StandartNews.com
  • Газ и торове вгорчават салатата
  • Цените на зеленчуците остават високи през цялата 2022 г

Рекордно поскъпване на зеленчуците и плодовете шокира потребителите от началото на новата година. Домати и краставици се продават по 5-5,50 лева за килограм по пазарите в София, а на места и над 6 лева. В същото време веригите пускат на промоция свински пържоли, включително вратни, на цена под 5 лева, контрафиле се появи и по 3,99 лв. за кило.

 

"В момента имаме повсеместно увеличение при зеленчуците и плодовете. От тази гледна точка има рекордни равнища на цените. Цялата крива се измести в посока нагоре", коментира пред "Стандарт" Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, която следи цените на едро на основните хранителни стоки в страната. Поскъпването на зарзавата се дължи на рекордните цени на тока и газа, които увеличиха значително разходите за отопление на оранжериите. Освен това от сепетември скочиха драстично и цените на торовете, и на препаратите за растителна защита. Това тепърва ще влияе на цените на зеленчуците през 2022 г., предупреди Владимир Иванов.

От къде идват евтините прасета

Парадоксално се оказва, че може да ни излезе по-евтино да напълним тавата с пържоли, отколкото купата със салата. Причината е, че свинското месо е един от малкото хранителни продукти, чиято цена не се е вдигнала, дори на много места мръвките са по-евтини в сравнение с преди година.  

"При свинското има свръхпредлагане в Европа и почти никакъв износ за Азия, защото по-миналата година Франция и Германия го ограничиха", обясни Владимир Иванов. Той припомни, че тогава цената растеше и заради чумата по прасетата. Сега обаче има доста излишък на месо на Стария континент. "Затова цената ще е такава. При свинското месо нямаме изменение от 2019 г. А всичко, което влиза замразено от Испания, може да го видите на промоция за 5 и нещо. И врат имаше за 5 лева", посочи председателят на Комисията по борси и тържища. По думите му, другият хранителен продукт, който е задържал цената си, е оризът - той дори е поевтинял с 2%. "Ако се яде ориз и свинско месо, ще се плаща толкова, колкото и миналата година", посочи Иванов.

Зелето поскъпна най-много

Най-голям е скокът при зелето и морковите. Зелките поскъпват от няколко месеца, а сега цената им чукна 2,50 лева за килограм по пазарите в София - двойно повече в сравнение с миналата година по това време. Зелето е с 44% по-скъпо спрямо нивата от 2021 г. Морковите са с 40% над нивата от миналата година, сочат данните на комисията по борсите и тържищата.

При ябълките и целия цитрус (мандарина, портокал, лимон) - за всичко, което е на хладилник и ползва ток, цената е поне 10% отгоре спрямо миналата година.

По-голямо е поскъпването при картофите - 25%, но то е и следствие на лошата реколта. Отделно има и 10% ръст заради по-скъпата логистика.

От зеленчуците единствено при чушките - и зелени, и червени, има понижение на цената. Червените дори са с около 10 на сто по-евтини от миналата година. За сметка на това при краставиците има 40% ръст, при доматите - 22-23%.

Прогнозите са песимистични

Повишението на цените сега е основно заради по-високите разходи за отопление на оранжериите. Оказва влияние цената на тока, респективно цената на газа. Като последствие поскъпнаха торове, фуражи, препарати за химическа защита, обяснява Владимир Иванов.

Той прогнозира, че всичко това ще генерира  много по-високи цени през настоящата 2022 г. Ние няма да видим по-ниски цени на плодове и зеленчуци, както е ставало друг път. Може да има някакво задържане през лятото, но няма да падат надолу цените, прогнозира поредседателят на Комисията по стокови борси и тържища. "Просто ние вече имаме генерирана скъпотия вследствие на увеличените разходи на земеделските производители", обясни той.

По думите му със сигурност ще падне и качеството на продукцията. Причината е, че сега се търси ниско качество на ниска цена, защото пазарът е много конкурентен. Ако се внасят домати, ще внасят възможно най-ниското качество и възможно най-евтините. Това ще стане и при краставиците, и при цитрусите, и при плодовете. "Есента на 2022 г. пазарът ще е пълен с боклуци от земеделски характер", предупреди Владимир Иванов.

Доматите ще закъснеят, оранжериите са празни

Хубав оранжериен домат тази година ще има много малко. Всичко, което се заложи, ще е в по-късен период - през март, за да не трябва да се грее и да не се харчат пари.

Сега трябваше краставиците и доматите вече да са по един метър. Масово обаче оранжериите не са заложили нищо. Защото ако платят разходите за греене, само себестойността на продукцията ще излезе над 4 лева килото. Оттам нататък те стават непродаваеми. Не виждам кой ще даде 8-9 лева за килограм домати, коментира Владимир Иванов.

По думите му, ако е хубава реколтата, може да станем свидетели юни и юли на по-масово предлагане на домати, съответно и цената ще намалее. Но като се сложи и ефектът на логистиката, и на това, че всички тези, които произвеждат, имат и режийни разходи, ползват и горива, ще се радваме може би на миналогодишното равнище на цената на висококачествения домат. Но това ще стане чак като влезе на пазара продукция, която няма да е топлена.

Може да останем  без бг храни

Сложната ситуация с пазара на тока и горивата и поскъпването на земеделската продуция се отразяват негативно не само на потребителите, но и на фермерите. Ако това положение с нестабилните цени на ресурсите продължава по-дълго време, ще има декапитализация в сектора и доста сериозни проблеми. Не само ценово. Самите земеделски производители ще изпитват трудности, ще освобождават хора, ще се намаляват площи, ще се намалява производство в страната, предупреди Владимир Иванов. По думите му, продоволствените проблеми са не по-малко сериозни от тези в енергетиката, защото човек има нужда от храна ежедневно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай