До 166 лева втора пенсия за миньорите

До 166 лева втора пенсия за миньорите | StandartNews.com

София. До 166 лв. пенсия може да получат миньорите от допълнителния си пенсионен фонд, ако през 2015 г. решат да се възползват от правото си на ранно пенсиониране. Те обаче може да получават и едва 100 лв., ако нямат голям стаж в мините. Това показват изчисления на калкулаторите в сайтовете на различните частни пенсионни фондове. Мъжете, работещи първа категория труд, имат право да се пенсионират 11 години по-рано от трета категория. За втора категория правото на пенсия при мъжете възниква 6 години по-рано. Но пенсия от НОИ миньорите и металурзите ще започнат да взимат чак след като навършат възрастта за пенсиониране на останалите българи, която за мъжете е 63 години и 8 месеца. А дотогава трябва да разчитат на пенсията от частен фонд. Ако даден човек е упражнявал труд от I или II категория (каквито са миньори, шофьори на ТИР-ове, металурзи, рентгенолози, пилоти, работници в АЕЦ, ТЕЦ и др.) от старта на професионалните пенсионни фондове през 2001 г. и не е прекъсвал стажа си, към момента в партидата му са натрупани малко над 17 хил. лв. Сумата е валидна, ако месечната вноска във фонда е била 83 лв. (колкото е средната вноска за 2013 г. според данните на Комисията за финансов надзор) и работникът е бил осигуряван през всичките 13 години от въвеждането на втория стълб на пенсионното осигуряване у нас. При тези условия 166 лв. ще бъде срочната пенсия на работника за период от 10 години. По принцип специално за категорийните работници идеята при създаване на частните професионални фондове беше те да имат право на избор, ако решат да се възползват от правото си на ранно пенсиониране. Реално първите хора, които ще могат да се възползват от тази възможност, биха се пенсионирали догодина. В такъв случай ще трябва да започнат да получават пенсия от частния фонд поне докато навършат годините за пенсиониране на III категория труд. След това вече пенсията им ще се изплаща от НОИ. По желание на осигурения срокът на пенсията от частния фонд може да бъде и по-малък или по-голям, както и доживотен. Според калкулаторите на пенсионноосигурителните дружества при натрупани 17 300 лв. в партидата, ако човек избере да получава пенсия за 5-годишен период, ще взима по 310 лв. на месец. С увеличаване на периода на изплащането й сумата намалява. Ако лицето избере частният фонд да му плаща доживотна пенсия, тя ще бъде в размер на около 82 лв., които ще бъдат добавка към парите, които ще му превежда НОИ.

 

Не всички категорийни работници обаче са упражнявали такива професии през целия период на съществуването на частните професионални фондове, а някои работодатели не са ги осигурявали постоянно. В такъв случай в партидата им има по-малко натрупани средства. Според статистиката на КФН в края на 2013 г. средната сума на един осигурен в професионален фонд е под 4000 лв. Ако в конкретен случай реалната сума е толкова и работникът продължи да упражнява категорийна професия и през 2014 г., а през 2015 г. вече реши да се пенсионира предсрочно, то пенсията му ще бъде доста малка. Ако иска да получава пенсия от частния фонд в продължение на 5 години, месечно ще взима по около 100 лв. За 10 години пенсията на същия човек ще бъде под 60 лв., а за 15-годишен период - едва около 40 лв. Затова според започнати в момента се водят разговори за евентуални промени в законодателството, като целта е пенсионираните миньори да получават повече средства, докато навършат години за основната си пенсия от НОИ. Аргументът за това миньорите още от догодина да получават и пенсия от НОИ е, че те през трудовия си стаж са осигурявани и в частните фондове, и в НОИ. А има хора, които са работили в мините и са осигурявани още преди съществуването на частните пенсионни фондове. Разбира се, ако работниците не се възползват от правото си на ранно пенсиониране, ще получат по-високи пенсии. В такъв случай с допълнителните години осигуряване в партидата им ще се натрупат повече средства и съответно ще получават по-високи пенсии.

 

Над 11 хил. нови осигурени за 2013 г.


С над 11 хил. души са се увеличили категорийните работници у нас през 2013 г., показват данните на КФН. Става въпрос за хора, които за първи път в кариерата си са започнали да упражняват I или II категория труд и съответно са открили своя партида в професионалните пенсионни фондове. По-голямата част от тях са били служебно разпределени от НОИ към някой от фондовете, тъй като не са направили личен избор в изискваните от закона 3 месеца след сключването на трудовия договор. Така на жребиен принцип 8478 души са били разпределени между фондовете, като броят нови членове в отделните дружества варира между 516 и 1225. Новите категорийни работници за 2013 г., направили личен избор за професионален фонд, в който да трупат пари за втора пенсия, са 2817. Така към 31 декември 2013 г. общият брой на осигурените в тези фондове възлиза на 262 051 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай