Десетте Божи заповеди за шофьорите през зимата

Ако предварително сме се погрижили за колата, снегът ще ни носи само радост

Десетте Божи заповеди за шофьорите през зимата | StandartNews.com

Зимата е един от най-агресивните сезони за автомобила.  Всички уреди работят на по-голяма мощност, натоварването на двигателя се увеличава. В случая златното правило, че ако се погрижиш за колата, тя ще се отблагодари, важи с пълна сила. 

1. Гумите

Надяваме се, че вече сте сменили гумите със зимен комплект. Ако обаче не сте, задължително го направете преди да тръгнете на път. 
Терминът "зимни гуми" у нас не съществува, става въпрос за такива, които са с минимум 4 милиметра дълбочина на протектора.
В ЕС маркировката за гуми, одобрени за използване при кални и снежни условия, е M + S (Mud & Snow-кал и сняг). От 2012 г. там се прави разлика между „гума за сняг”, маркирана с M + S и „гума за използване при тежки зимни условия”, маркирана с два символа –  M + S и тривърха планина със снежинка (3 PMSF). У нас обаче няма посочени подобни подробности. Следователно освен зимните, могат да се използват и други категории гуми с дълбочина на протектора, равна или над 4 мм. Всесезонните гуми са допустими за зимна употреба, но когато температурите паднат под -5 градуса, трябва да се монтират задължително зимни гуми, категорични са експертите. Причината е, че комбинацията от специални смеси и шарки на протектора значително подобряват сцеплението при студени, влажни пътища и температури под 7°C.  Колата става по-стабилна, а спирачният път – близо три пъти по-къс. Според статистиката, употребата на зимни гуми може да намали броя на инцидентите, причинени от липса на сцепление при зимни условия, с 46%. 
Най-добре е на всяко колело да се монтира зимна гума. Ако се сменят само на един мост, препоръчително е да бъдат поставени отзад, за да се запази контролът и сцеплението.
Трябва обаче да знаете за следващата година, че една от често срещаните грешки е прибързаната смяна на гумите, когато температурата на въздуха е над 7 градуса. Първо и основно е, че свойствата на каучука са предвидени за по-ниски температури, оттам и сцеплението с асфалта не е достатъчно. Второто е, че по този начин гумата почва по бързо да се износва, а материалът да се влошава, като се получава т. нар. „изпичане” , което значително съкращава живота на гумата. 

2. Антифриз 

От голяма важност е прегледате антифриза, тъй като от него зависи добрата работа на двигателя. Температурата на замръзване можете да проверите или в сервиз, или в домашни условия, като издърпате със спринцовка и след това го оставите в фризера за едно денонощие. Ако антифризът не се е сгъстил много, може да сте спокойни и само да го подържате между минимално и максималното ниво. 

3. Чистачките и течността за тях 

Високите температури увреждат гумените уплътнения на чистачките, затова ги проверете в какво състояние са. Честа грешка през зимните месеци е, че при замръзване на предното стъкло, се пускат веднага чистачките. Това нарушава тяхната цялост, затова преди да се качите в автомобила, ги отлепете, изстържете леда или изчакайте да се размрази предното стъкло. Течността задължително трябва да е зимна, защото лятната течност при минусови температури замръзва и може да спука казанчето. 

4. Масло и подгревни свещи

Маслото не трябва да е старо, а количеството му трябва да е достатъчно, защото при по ниски температури то се сгъстява и води до по-трудно мазане при стартиране. Проверката на подгревните свещи е от голямо значение, защото при изгарянето дори на една от тях се намалява ефикастността на двигателя и има риск автомобилът да не запали.

5. Акумулатор

Този елемент от колата е д най-голям риск да ви остави на пътя, защото е натоварен изключително много при ниски температури поради високата консумация на ток. Проверете клемите, ако има окисляване - ги почистете и намажете. Ако акумулаторът е обслужваем, допълнете клетките, в които е намаляла течността, с дестилирана вода. 

6. Уплътнения и ключалки

Неприятно е колата да не запали, но не по малко, ако не можете да отворите вратите й. Купете си една гъбичка и течен парафин. Намажете добре всички уплътнения на вратите, ако е необходимо - периодично повтаряйте. Купете си смазочен спрей, като с него напръскайте ключалките, включително и на резервоара. 

7. Боята

Пренебрегван факт е подръжката на лаковото покритие на боята. Зимата е изключително агресивна, защото се хвърлят силни препарати по пътищата, които увреждат боята. Пастирането е най-добрият начин за подхранване и защита на боята. Трудоемко начинание, ако го правите сами, но ефектът е видим и с просто око - от една страна отблъсква лугата и солта, които са основни причинители на корозия, а от друга - предотвратява наранявания на боята от чистенето на снега. Много е важно да изберете паста, която отговаря на спецификите на боята, а именно колко е захабена и какъв цвят е. Честото миене през зимните месеци също е препоръчително, за да не се задържат тези вредители на боята.

8. Гориво

Не оставайте с малко гориво, особено ако карате дизелов автомобил. Вероятността от замръзване на горивото е голяма при много ниски температури, ако количеството е недостатъчно. Препоръчително е да сипвате от утвърдени бензиностанции. Използването на добавки за дизеловите автомобили ще помогне за по-добрата работа на двигателя, както и ще предотврати замръзване на горивото. Тяхната работа е да повишат смазочните действия на двигателя, както и да предотвратят наличието на вода в резервоара. Добавките са препоръчителни за ежегодна употреба, ако желаете автомобилът ви да е в пълна кондиция.

9. Аксесоари

Пазарът предлага разнообразни аксесоари за колата, но най-важните са стръгалото за лед, четката за сняг, вериги и лопатка. Веригите се разделят на твърди и меки, като вторият тип може да бъде най-разнообразен, включително и под формата на спрей. 

10. Светлинната уредба

Добрата индикация за движението на автомобила, особено в часта от годината, когато дневната светлина е по малко, е от голямо значение. Проверете абсолютно всички светлини по екстериора на колата, като не забравяйте мигачите, както и задната светлина за мъгла. Никога не е излишно и по една резервна крушка в багажника. 
Ако сте направили всички тези стъпки, може да се любувате на зимата с вашия автомобил. 
И не забравяйте, че концентрацията целогодишно трябва да е повишена. 

Стефан Андасаров

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай