Депутати създадоха нов данък. Промени в четири данъчни закона

Изменения и в регламента за данъчни облекчения за деца

Депутати създадоха нов данък. Промени в четири данъчни закона | StandartNews.com

Промени в четири данъчни закона приеха на първо четене депутатите в бюджетната комисия в парламента. Те обхващат Закона за ДДС, за данъците от доходи на физическите лица, за корпоративното подоходно облагане и Закона за акцизите и данъчните складове. С гласуването бе одобрено и създаването на нов данък, насочен към печелившите енергийни фирми – т.нар. „временна солидарна вноска“. Той цели облагането на свръхпечалбите на въпросните дружества с 33%.

Законопроектът бе внесен само преди два дни от служебното правителство на президента Румен Радев и веднага бе вкаран за одобрение в комисия. Неговото влияние е насочено към 32 компании в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването. По думите на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова обаче 15 от тях не са декларирали печалба в последните години и вероятно няма да преведат солидарни вноски. 

Рафинериите в България също следва да бъдат обложени

На заседанието на бюджетната комисия не беше посочено какви постъпления се очакват от допълнителното облагане на „Лукойл Нефтохим“. Допреди година бургаската рафинерия неизменно декларираше загуба и не плащаше данъци в хазната. След промяна в схемата на работа компанията отчете печалба от 68 млн. лв. за 2021 г., но не е ясно с какъв финансов резултат ще приключи тази година.

Именно по тази причина от „Демократична България“ обърнаха внимание, че в някои страни за солидарната вноска се взимат предвид не печалбата, а приходите.

Идеята е новият налог да бъде временен – за тази и следващата година. Свръхпечалбата пък ще се изчислява като разлика от печалбата на дружеството от тази и следващата година и средната стойност на печалбата на дружеството за последните четири години.

По думите на Петкова това ще донесе за тази година приходи на хазната от 72 млн. лв.

В становище от Съюза за стопанска инициатива (ССИ) пък предупреждават, че тази нова вноска в бюджета на енергийните компании може да стимулира „данъчните субекти, попадащи в нейния обхват, да предприемат активност, изкривяващи действителния им финансов резултат“.

Въпросните промени са поместени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Там се предвижда още и удължаване на срока на прилагане на данъчното облекчение за извършване на производствена дейност в общини с висока безработица. Дава се допълнителен петгодишен период до 2027 година. Облекчението на практика почти не се използва и ефектът върху бюджета от него е минимално.

Без електронни ваучери за момента

Вторият законопроект за промени в подоходното облагане обаче не бе одобрен. Той бе изготвен от „Демократична България“ и се отнася за въвеждането на електронни ваучери за храна като алтернатива на хартиените. Това предпоставя и двата вида ваучери да могат да се използват за определен срок от време.

Според финансовото министерство обаче това ще затрудни значително осъществяването на контрол, а освен това по принцип следва да се направи от началото на годината.

Най-добре е да се премине изцяло към електронни ваучери без да циркулират и двата варианта за по-лесен контрол“, коментира Петкова пред депутатите.

ДДС облекчения

С единодушие депутатите одобриха и промени в Закона за ДДС, с които корекциите на ДДС при несъбираеми вземания стават възможни и в България. Регулацията е налице в повечето страни от Европейския съюз. Възможността за корекция на ДДС касае фирмената задлъжнялост във връзка с доставени стоки, услуги, активи, за които не е получено плащане.

От Асоциацията на индустриални капитал в България описват в позиция това като дългоочаквана промяна на българското данъчно законодателство“.

Според бизнес организацията обаче точните текстове, входирани в парламента, съдържат неясноти и прекомерни ограничения, които ще възпрепятстват българските предприятия да извършат желаната корекция. За прецезиране на текстовете се обявяват и от Българската стопанска камара и ССИ.

Данъчни облекчения за родители

Депутатите одобриха и предложените от финансовото министерство на Росица Велкова промени в регламента за данъчни облекчения за деца, с които се дава възможност при починал родител, който е получавал данъчното облекчение, то да се прехвърли на другия родител на детето дори и той да няма трудови приходи.

Припомняме, че за тази година размерът на годишното данъчно облекчение за деца беше увеличен на 600 лв. за едно дете, 1200 лв. за две деца и 1800 лв. за три и повече деца. Облекчението може да се ползва и авансово със заплатите за юли и октомври.

В Закона за акцизите пък бяха направени промени за уеднаквяване с европейските стандарти и намаляване на административната тежест за някои икономически оператори.

Иначе очакванията са и четирите закона да влязат за промени в пленарна зала още следващата седмица, пише economic.bg.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай