Дават под 60 млн. за "Техноекспортстрой"

Дават под 60 млн. за "Техноекспортстрой" | StandartNews.com

София. Офертата за покупката на държавната строителна компания "Техноекспортстрой", подадена от "АТ Инженеринг 2000", е на стойност между 50 и 60 млн. лв. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов за Investor.bg.

"Екипите ни ще разгледат офертата и, предполагам, през следващата седмица ще излязат с предложения, адресирани до изпълнителния съвет на агенцията", посочи Караниколов. По повод липсата на интерес от другите кандидати, които купиха документация за "Техноекспортстрой", шефът на агенцията заяви, че няма обяснение защо никой от тях не подаде оферти. Преди да обяви конкурса, агенцията проведе два неуспешни опита да продаде на търг държавната компания. Караниколов припомни, че "АТ Инженеринг 2000" всеки път е купувала документи за търговете, но без да се стигне до обвързваща оферта. Началната цена на първия търг от 68 млн. лв. беше намалена до 60 млн. лв. при повторното наддаване, за да се стигне до окончателното й отпадане при третата процедура. Коментирайки ценовото предложение на единствения кандидат, шефът на агенцията обясни, че "със сигурност оферираната цена е над справедливата пазарна стойност, определена от държавата, която е около 50 млн. лв.".

По повод предстоящата повторна процедура, която се подготвя по раздържавяването на "БДЖ-Товарни превози", шефът на агенцията съобщи, че международната консултантска компания Ernst & Young е приела да работи по изграждането на маркетинг кампания на сделката. До края на следващата седмица ще стане ясно дали и други консултантски къщи ще предложат услугите си за търсене на стратегически инвеститор за компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай