Даваме най-много пари за ток в Европа

България, Румъния и Португалия плащат над 6% от доходите си за тези разходи

Даваме най-много пари за ток в Европа | StandartNews.com

Средно 3,3% от доходите на домакинствата в ЕС отиват за покриване на сметките за електроенергия. В същото време домакинствата в България, Румъния и Португалия плащат над 6% от доходите си за тези разходи - съответно 6,8%, 6,7% и 6,3%.

Цената на електроенергията за бита в ЕС поскъпва за първи път от години и е относително по-висока спрямо повечето държави в Г-20, показва доклад на Европейския съюз за цената на тока и разходите за енергия през 2019 г.

Причината за това са високите допълнителни такси, субсидии и регулации, пише още в документа.

Относително по-високи са и цените на електроенергията за бизнеса. От 2008 година до 2019 година цената на промишления ток се е повишила с 5% и вече е съпоставима с цената в Китай. Но спрямо нивата в САЩ е двойно по-висока. Като цяло цената на електроенергията за бизнеса в ЕС е по-висока спрямо повечето страни от развития свят (Г-20)

Междувременно стана ясно, че производството на електроенергия в България е спаднало с 8,43% от началото на 2020 г. до 18 октомври.

Това сочат последните оперативни данни на Електроенергийния системен оператор, цитирани от БТА. Потреблението на ток е намаляло с 3,9 процента за същия период спрямо 2019 година.

От Електроенергийния системен оператор отчитат увеличение на участието на възобновяемите енергийни източници в преносната и в разпределителната мрежа. Най-голям принос за това е на вятърните електроцентрали. Отчита се лек спад на дела в тока от вецовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай