Чудо! Цените на жилищата в София със спад през лятото

Повече поевтинява новото строителство, за година обаче ръстът е над 10%

Чудо! Цените на жилищата в София със спад през лятото | StandartNews.com

Цените на жилищата в София отбелязват първи спад на тримесечна основа спрямо второто тримесечие на миналата година, когато жилищният пазар в столицата и страната почти замръзна заради блокадите, породени от коронавирусната пандемия. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

На тримесечна база цените на жилищата в столицата отбелязват спад от 1,5%, като той е още по-силно изразен при новите жилища, чиято цена е намаляла с 2,3% през второто тримесечие. Старите жилища в София също са поевтинели леко с 0,9% спрямо началото на 2021 г.

Спадът на цените през второто тримесечие, отчетен от НСИ, се случва на фона на близо 10 хил. сделки с имоти през същия период, регистрирани от Агенцията по вписванията, най-високото им ниво от световната финансова криза през 2008 г. Броят на сделките в града достигна 13-годишен връх и през първото тримесечие, а брокери на недвижими имоти обясняват активния жилищен пазар с ниските лихви по ипотечните кредити и липсата на алтернатива за инвестиране на спестяванията в момент, когато банковите депозити не носят доходност, пише investor.bg.

За разлика от София, в останалите големи градове в страната и на национално равнище цените на жилищата продължават леко да поскъпват спрямо първото тримесечие на 2021 г., като това се дължи предимно на повишаването на цената на старите жилища, докато в някои от градовете и на национално равнище новите жилища поевтиняват на тримесечна база, сочат данните на НСИ.

Общо за страната цените на новото строителство бележат спад от 0,9% спрямо началото на 2021 г., което отново се случва за първи път от второто тримесечие на миналата година. Понижението е компенсирано донякъде от повишаването на цените на старото строителство с 1,1% през същия период, с което общият индекс на жилищните цени у нас през второто тримесечие успява да постигне минимален тримесечен ръст от 0,3%.

Ако се изключи второто тримесечие на миналата година, това е най-слабият тримесечен ръст на цените на национално ниво от третото тримесечие на 2014 г. Спад на тримесечна основа има и през третото тримесечие на 2015 г., сочи справка в историческите данни на НСИ. За сравнение, през първото тримесечие цените на жилищата на национално равнище нараснаха с 3,2% спрямо края на 2020 г.

В Пловдив цените на жилищата ускоряват тримесечния си ръст през второто тримесечие до 2,2%, но и тук новите жилища поевтиняват с 0,5% след спада с 0,2% и през първите три месеца на годината. В същото време старите жилища прибавят 4,4% към стойността си, като растат два пъти по-бързо в сравнение с първото тримесечие, когато тримесечното покачване беше с 2,8%.

Във Варна цените на жилищата ускоряват ръста си на тримесечна база до 4,5% спрямо началото на 2021 г., след като през първото тримесечие нараснаха само с 1,4%. Обратно на тенденциите в София и Пловдив новото строителство има основен принос за ръста на цените в морската столица през второто тримесечие с поскъпване от 7,1%, докато при старото строителство покачването е с 3%.

В Бургас цените на жилищата също ускоряват леко ръста си спрямо първото тримесечие до 1,4% спрямо 0,9% между януари и март. И тук това се дължи на поскъпването на старото строителство с 4%, докато новото бележи спад от 2,2%.

В Русе цените на жилищата запазват приблизително темпа си на тримесечен растеж от първото тримесечие с покачване от 2,7% през вторите три месеца на годината, като в града поскъпват както старите, така и новите жилища.

В Стара Загора обаче темпът на повишаване на цените се забавя до 0,2% и е най-слабият от спада през второто тримесечие на миналата година заради поевтиняването на новите жилища с 1,3%.

При сравнение със същия период на миналата година цените на жилищата в големите градове и в страната ускоряват ръста си, но трябва да се има предвид, че второто тримесечие на миналата година беше най-слабото за пазара от началото на здравната криза.

В София цените на жилищата са нараснали с 11,9% на годишна база след повишението с 11,6% през първото тримесечие. Двуцифрен ръст е отчетен както при новите, така и при старите жилища в столицата от съответно 11,5% и 12,1%.

В Пловдив цените на жилищата почти удвояват ръста си на годишна база до 8,1% спрямо 4,3% през първото тримесечие, като той е най-високият в града от началото на пандемията. За сравнение, през първото тримесечие на 2020 г. годишният темп на покачване на цените на жилищата в Пловдив беше 8,3%. Старите жилища в града под тепетата поскъпват двуцифрено с 12,6%, докато при новото строителство повишението е по-скромно – от 2,6%.

Същата е тенденцията и във Варна, където старото строителство е поскъпнало с 12% на годишна база през второто тримесечие. Цените на жилищата в морската столица отбелязват общ годишен ръст от 7,5%, като това се случва за първи път от началото на миналата година.

И в Бургас старите жилища поскъпват по-бързо от новите на годишна база, а общо за града отчетеният от НСИ ръст на цените е 4,3%, което е леко забавяне след покачването с 4,9% на годишна база през първото тримесечие.

В Русе и Стара Загора цените на жилищата бележат годишен ръст от малко над 8% (съответно 8,4% и 8,1%), като и двата града се вписват в тенденцията старите жилища да повишават цената си по-бързо от новите.

Общо в страната цените на жилищата са нараснали с 9,1% на годишна база, най-силното представяне от четвъртото тримесечие на 2013 г., когато е отбелязан спад от 1,2%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай