Чобанов: Протестите понижиха икономическия растеж

Чобанов: Протестите понижиха икономическия растеж | StandartNews.com

София. Общественото недоволство се е отразило на икономическия растеж, който вече се очаква да бъде 0,6 процента тази година заради слабите инвестиции. Това коментира финансовият министър Петър Чобанов по време на икономически форум в София.

В актуализацията на бюджета прогнозата за растежа беше понижена на 1%, но впоследствие финансовият министър съобщи, че очаква той да е дори по-нисък.

През следващата година обаче Петър Чобанов се надява ръстът да се ускори до 2 на сто. Според него мерките на правителството ще доведат до стабилен растеж. Той отбелязва също, че кабинетът ще се стреми към по-нисък фискален дефицит догодина.

"Политическата ситуация е твърде трудна, но ни помага да се съсредоточим повече и да действително да представим реформите и мерките, които ще допринесат за възстановяване на растежа", смята Чобанов.

По думите му България върви към силен растеж благодарение на политики, ориентирани към заетостта и въпреки трудната политическа ситуация заради продължаващите с месеци улични протести.

„Ние имаме правителство. То достигна своите 100 дни. Продължаваме нашата стратегия... Протестите и улицата са също важни, за да бъдем прозрачни и да даваме всичко от себе си за осъществяването на реформите", заяви финансовият министър.

Основание за увеличаване на минималната заплата има, заяви финансовият министър. Правителството обаче не може да изпълни искането на синдикатите за въвеждането на необлагаем минимум догодина. Министър Чобанов разчита на диалога със социалните партньори.

В момента правителството не може да изпълни искането на синдикатите за въвеждане на необлагаем минимум догодина, обясни финансовият министър Петър Чобанов.

Не виждам как с наличния ресурс може да се справим с въвеждането на необлагаем минимум. Той изисква доста сериозен ресурс.

Като компенсация финансовият министър предлага мерки за увеличаване на доходите:
Мерки, които да рестартират икономиката и да създадат заетост, и отделно мерки в областта на конкуренцията, антимонополното законодателство, които да освободят един финансов ресурс, който населението да може да насочи към потребление.

На исканията на синдикатите за увеличаване на минималната работна заплата от януари и десет процента ръст на заплатите в държавната администрация, както и на предупрежденията за още протести тази година, Чобанов отговори така:
Аз разчитам на диалога и на възможността да се разберем какво и колко е възможно да бъде отделено допълнително за социална политика през следващата година. Смятам, че ще намерим начин и има известно основание минималната заплата да бъде увеличена през следващата година. По отношение на увеличението на заплатите в публичния сектор - ако възникне подобна фискална възможност, това също може да се осъществи, без в момента да се ангажираме с конкретен процент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай